Vágólapra másolva!
A kormány inkorrekt módon az alkotmányba akarja írni a röghöz kötést, de még csak meg sem kérdezték erről a felsőoktatási kerekasztalt - érvelt a hallgatói önkormányzat amellett, hogy miért nem hajlandóak tárgyalni tovább a kormánnyal a kerekasztalnál.
Vágólapra másolva!

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a közgyűlése után úgy döntött, csak akkor ül le legközelebb a felsőoktatási kerekasztalhoz a kormánnyal tárgyalni, ha az nem változtatja meg a törvényeket a megkérdezésük nélkül.

A kormány ugyan létrehozta a kerekasztalt, ahol a felsőoktatásban érintetteket képviselő szervezetek ülnek, mégis a megkérdezésük nélkül tett lépéseket. A HÖOK-nál a biztosítékot az verte ki legutóbb, hogy a kormány az alkotmányba akarja írni a röghöz kötést, vagyis hogy csak a hallgatói szerződés aláírásával, a magyarországi munka vállalásával kaphat valaki állami támogatást a tanulmányaihoz.

A hallgatói érdekképviselet szerint az alkotmányban rögzített röghöz kötés nemcsak inkorrekt, hanem megkérdőjelezi a kerekasztal mandátumát és kompetenciáját is.

A HÖOK követeli a kormánytól, hogy világos, mindenki által elfogadott ügyrend alapján folyjanak a tárgyalások a felsőoktatás átalakításáról. A tanácskozásról legalább 5 munkanappal előbb értesítsék a résztvevőket, a szükséges és hiteles statisztikákról pedig a kormány gondoskodjon.

A témában folytatott érdemi tárgyalások mielőbbi megkezdése érdekében arra kérik a kormányt, bocsássa mielőbb rendelkezésre a statisztikákat az országot elhagyó diplomások számáról és arányáról, szakterületenkénti bontásban, az országot elhagyó, érettségivel, szakmunkás-végzettséggel rendelkezőkre vonatkozó adatokat, valamint az országban dolgozó nem magyar állampolgárságú diplomások számát. Kíváncsiak a külföldön dolgozó magyar állampolgárok által megtermelt, Magyarországra visszaérkező jövedelem volumenére is.