Megkezdődött a vesztegetéssel vádolt bíró pere

Vágólapra másolva!
Vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolnak egy korábban felszámolási ügyekkel foglalkozó nyíregyházi bírót, akinek a büntetőpere hétfőn kezdődött a Debreceni Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

Fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által kötelességszegéssel, folytatólagosan elkövetett vesztegetés és folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség K.-né J. Judit bíró ellen, aki a bűncselekmények elkövetésekor az akkori Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság felszámolási ügyekben eljáró bírájaként dolgozott.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott bíró és a másodrendű vádlott, aki két cég képviselőjeként felszámolással foglalkozott, ügyfélként rendszeres kapcsolatban állt egymással. 2008 vége és 2010 eleje között az elsőrendű vádlott folyamatosan különböző jogtalan előnyöket kért és fogadott el a másodrendű vádlottól. H. Attila ennek fejében azt kérte, hogy a bíró hivatali kötelességét megszegve nagy számban, esetenként konkrét felszámolási ügyekben az általa képviselt cégeket jelölje ki felszámolóként.

A vádirat szerint a két vádlott hetente többször beszélt telefonon és személyesen, rendszeresen egyeztették a másodrendű vádlott felszámolási ügyeit, a bíró többször a lakásán fogadta a felszámolót, és beadványokat is átvett tőle.

Az ügyészség eljárása során kiderült, hogy a másodrendű vádlott rendszeresen szállította a bírónőt saját autóján, több alkalommal még a bíróságra is ő vitte be, rendezte a bíró autójának üzemeltetésével kapcsolatos teendőket, intézte a nő devizában lekötött megtakarításainak ügyeit, egyszer pedig még egy családi hosszú hétvégét is fizetett neki. Az ügyészség egy vádlottakkal összefüggő bérleti jogviszonyra is fényt derített, a felszámoló által képviselt cégek egyike a bíró családtagjainak betéti társaságától - amelynek székhelye a bíró lakása volt - bérelt irodát. Két esetben konkrét pénzmozgásra is kitér a vádirat. Egy alkalommal a másodrendű vádlott egy felszámolás alatt lévő cég vezetőjétől kért 150 ezer forintot arra hivatkozva, hogy az összeget borítékban a bíróságon kell átadnia. A bíró átvette a pénzt, és a felszámolóbiztos H. Attila lett.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint K.-né J. Judit folyamatosan megszegte a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvényben rögzített kötelezettségeit, megszegte bírói esküjét, és a másodrendű vádlottat érintő ügyekben részrehajlóan, sorozatosan jogtalan előnyöket biztosítva járt el. A felszámolókat nem véletlenszerűen és nem arányosan jelölte ki, a másodrendű vádlotthoz köthető cégek aránytalanul sok megbízást kaptak, és több esetben kollégáit is próbálta befolyásolni ennek érdekében.

Az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) tett feljelentést, a bizonyítékok között pedig a vádhatóság az NBH titkos információgyűjtésére és titkos adatszerzésre is hivatkozik - tájékoztatta az MTI-t Tatár Tímea, a bíróság szóvivője.

A Debreceni Törvényszéken a hétfői első tárgyaláson a másodrendű vádlott igazoltan nem jelent meg, az elsőrendű vádlott pedig nem kívánt vallomást tenni. K.-né J. Judit a nyomozás során sem tett vallomást, annyit jelentett ki, hogy a cselekményeket nem követte el és nem érzi magát bűnösnek.

A tárgyaláson az elsőrendű vádlott elmondta, hogy a vádemelés óta már nem foglalkozik felszámolási ügyekkel, cégbíróként dolgozik a Nyíregyházi Törvényszéken. Az eljárás márciusban folytatódik.