Vágólapra másolva!
Már biztosan nem amerikai helikoptereket vesz a honvédelmi tárca. A gépek drágábbak lennének, mint amire számítottak, és az ajánlatot sem lehetett módosítani.
Vágólapra másolva!

Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista képviselő kérdésére adott válaszából derül ki, hogy véget értek az egyeztetések az amerikai gyártmányú, használt UH-1N (Huey) helikopterek beszerzéséről. A honvédelmi tárca már közölte is az amerikai féllel, hogy nem igénylik a forgószárnyas gépeket. A miniszter szerint az Egyesült Államok korábban jelezte, hogy nem tudják biztosítani a tárca által korábban kért módosításokat, illetve "előre nem látott okok miatt" drágábban tudták volna elvégezni a gépek hazai igények szerinti átalakítását.

Az [origo] egy korábbi cikke szerint a hadsereg jelenleg körülbelül 12-14 darab üzemképes forgószárnyas géppel rendelkezik, ami messze elmarad az 1980-as évek több mint százas állományától. A gépek között vegyesen találhatók közepes méretű, csapat- és teherszállításra alkalmas Mi-8-asok, Mi-17-esek, valamint két darab csúcskategóriásnak számító Mi-24-es harci helikopter. A magyar ipari javító háttér felszámolásával a flotta teljesen ellehetetlenült. Jellemző a folyamatra, hogy egykor Magyarországon végezték a nagy javításokat a volt keleti blokk Mi-8-asainak egy jelentős részén, napjainkban pedig már mi is a volt szovjet tagállamokba hordjuk üzemidő-hosszabbításra és minimális korszerűsítésre a még meglévő példányokat.

Forrás: Sgt. Robert W. Ingianni (Public Domain)
Az UH-1 Iroquois a vietnami háborúban

Katonai helikopterekre azonban szüksége van az országnak. A védelmi feladatok mellett légi rendészeti, kutató-mentő és katasztrófaelhárító feladatokra - például árvízi védekezés, légi tűzoltás - is használatosak. A honvédelmi tárca olyan univerzális légi eszközöket keres, amelyek mindegyik szerepkörben elfogadhatóan teljesítenek.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerint még ajánlatokat várnak különböző gyártóktól, és miután ezeket értékelték, döntenek a beszerzésről. Nemrégiben - szintén az Országgyűlés honlapján - Hende Csaba azt közölte, hogy a miniszterelnök által jóváhagyott felhatalmazás értelmében akár Olaszországtól is vehet helikoptereket a honvédség. "Elrugaszkodott ötletnek tartja-e középtávon az olasz Agusta A129-es helikoptertípus (esetleg annak török verziója) beszerzését 2014 utánra? Hiszen akkor már a Mi-24-es helikoptereink is üzemidejük végéhez érnek" - olvasható Németh Zsolt jobbikos országgyűlési képviselő Hende Csabához intézett kérdésében. A miniszter szerint a felhatalmazás értelmében Magyarország és Olaszország között lehetőség nyílik "széles körű katonai együttműködés kialakítására". Hozzátette: "Ez az együttműködés többek között vonatkozhat kifejezetten katonai alkalmazásra gyártott helikopterekre is." A miniszter rövid válasza végén elismerte, hogy a kérdésben említett Agusta típuscsalád valóban rendelkezik a meglévő harci helikopter kiváltására alkalmas változattal.