A román miniszterelnök csak az MSZP-re kíváncsi

Vágólapra másolva!
Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette, hogy március 9-én Budapestre látogat a Magyar Szocialista Párt meghívására - közölték kedden román hírügynökségek a politikus egy hétfő éjszakai tévéinterjúját idézve. Március 9-én tartja Budapesten az évértékelőjét Mesterházy Attila MSZP-elnök. A március 22-i magyar-román focimeccsre azonban Ponta nem jön el.
Vágólapra másolva!

A székely zászlóval kapcsolatban kirobbant román-magyar vitáról kérdezték Victor Pontát a Realitatea hírtelevízióban hétfőn éjszaka. A román Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségét is betöltő román kormányfő kifejtette: nem akar a politikai nyilatkozatok "csapdájába" esni, mert azzal csak Orbán Viktor miniszterelnöknek és Németh Zsolt külügyi államtitkárnak "szerezne örömet". Szerinte a székely zászló kitűzése az Országházra a Szlovákiában és Romániában élő magyar állampolgárok szavazatának megszerzését célozza.

"Március 9-én az MSZP meghívására Budapesten leszek, hogy arról beszéljünk: a magyar, a román, a szlovák és a szerb nép között nincs valódi probléma, annál is inkább, mert mindannyian európai polgárok vagyunk. Csak a szélsőséges és demagóg politika - és nem is a Fidesz a legszélsőségesebb, ott van nekik a Jobbik -, valójában az használja ezeket a hamis provokációkat" - mondta a román miniszterelnök. Mesterházy Attila pártelnök január 15-ei sajtótájékoztatóján közölte, hogy az MSZP március 9-én a Budapest Arénában tart évértékelő rendezvényt, ahová tízezer szocialista aktivistát várnak.

Victor Ponta egy másik hétfő esti tévéinterjújában közölte, letett arról a korábbi tervéről, hogy a budapesti stadionban nézze meg a március 22-i magyar-román válogatott labdarúgó-mérkőzést, mert a jelenlegi "politikai feszültségek" közepette nem akar "olajat önteni a tűzre". Hozzátette: reméli, hogy a román csapat győzni fog, és ezzel "lezárulnak a dolgok".