Kizárnák a pornót nézőket az erkölcstan oktatásából

Vágólapra másolva!
Komoly követelményeket támasztana az erkölcstant tanítókkal szemben az MSZOE. Környezettanulmányban mérnék föl, hogy a tanár néz-e pornót otthon, vagy iszik-e alkoholt.
Vágólapra másolva!

Ne taníthasson erkölcstant, akinek szexuális aberrációja van, vagy az otthonában pornót néz a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint. A szervezet honlapján közzétett javaslat szerint az erkölcstan oktatására csak magas hivatástudattal rendelkező, feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehet alkalmazni.

Az MSZOE szerint csak olyanok taníthatnának erkölcstant, akik példás családi életet élnek, vagyis nem lehetnek elvált személyek, nem élhetnek élettársi kapcsolatban, és legalább egy házasságban született gyermeket nevelnek (vagy örökbe fogadtak).

Az erkölcstan tantárgyat tanító pedagógus csak az lehet, akinek nincsenek káros szenvedélyei, nem dohányzik, nem alkoholizál, aki mentes a szexuális aberrációktól, otthonukban sem néznek szexfilmeket. Az általános iskolában erkölcstant tanítókról előzetesen környezettanulmányt kell készíteni - javasolja a szervezet.

Ez nem a szülők álláspontja

Több szülői szervezet véleménye szerint a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) erkölcstanoktatás ügyében megfogalmazott javaslata nem tekinthető a szülők álláspontjának.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében kiemelte, hogy országos lefedettséggel működő szülői szervezetekként közös álláspontot fogalmaztak meg az erkölcstan oktatásával kapcsolatosan, amelyről azonban hangsúlyozzák, nem minden szülő véleménye, hanem saját tagjaiké, ugyanakkor jogi és szakmai alapokon áll.

Mint írták, a hit- és erkölcstan oktatása tekintetében szervezeteik azt tekintik a legfontosabbnak, hogy mind a tananyag kialakítása során, mind az oktatás folyamatában tekintsék elsődlegesnek az ENSZ - Magyarország által is ratifikált - gyermekjogi egyezményében foglaltakat.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár február 12-én, a Szentimrevárosi esték rendezvénysorozaton azt mondta, hogy napokon belül nyilvánosságra hozzák a szeptemberben a közoktatásban heti egy órában induló hit- és erkölcstan, valamint az etika oktatására való jelentkezés szabályozását. Mint kifejtette, ezen az oktatási területen is változatos pedagógiai módszerekre lesz szükség, továbbá a tanároknak hiteleseknek kell lenniük a diákok számára.