Hulladékként kezelt egy köztéri szobrot a csertői polgármester

Vágólapra másolva!
A másfél méter magas bronzszobrot közmunkásokkal daraboltatta fel a Baranya megyei település polgármestere. A Munkácsy-díjas alkotó feljelentést tett.
Vágólapra másolva!

Közmunkásokkal feldaraboltatott, majd a MÉH-telepre vitetett egy köztéri szobrot a Baranya megyei Csertőn a község független polgármestere a közelmúltban.

Patkó Béláné az Új Dunántúli Naplónak azt mondta, azért vitette el Rétfalvi Sándor Munkácsy-díjas képzőművész Fiú mozdonnyal című, másfél méter magas bronzalkotását, mert a művet korábban megrongálták, és nem akarta, hogy újabb részei kerüljenek illetéktelen kezekbe.

Rétfalvi Sándor az eset miatt feljelentést tett a rendőrségen. "Vitték már el illetéktelenek közterületen álló művemet, olyan azonban nem fordult elő, hogy ez polgármester közreműködésével történjen" - idézte a lap az alkotót. A művész hozzátette, úgy informálták, hogy a bronzhulladék 50 ezer forintot ért, de ő a szobor értékét 16 millió forintban határozta meg rendőrségi beadványában, tekintettel arra is, hogy azt életműve igen jelentős darabjának tartja.

A bama.hu szerint az alkotó 1970-ben adományozta a szobrot a Csertői Gyermekotthonnak. A lap nem hivatalos csertői forrásból úgy tudja, hogy a szobrot állítólag azzal a felhatalmazással bontották el, hogy tulajdonképpen valószínűleg nem is műalkotás, hiszen nem szerepel az önkormányzati tulajdonú műkincsek hivatalos helyi jegyzékében. Kiderült, az is fontos érv volt, hogy nem tudni, mikor és miért került egyáltalán az önkormányzat épülete mellé az alkotás. Az is elhangzott, hogy miután lopkodják a részeit, sokkal jobban jár a falu, ha a mű mindenestől a MÉH-telepre megy, hiszen így a színesfém ellenértéke rögtön a közös kasszába kerül, nem pedig a fémtolvajokhoz.