Nő a nyomás Tarlóson a római-parti gát miatt

Vágólapra másolva!
A tudományos akadémia egyik albizottsága azt javasolja Tarlós István főpolgármesternek, alaposan gondolja át, kell-e építeni gátat a Római-partra épített házak vonalába, a római-partiak a főváros holnapra betervezett döntése előtt megmozdulást szerveznek.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tájépítészeti albizottsága azt tanácsolja a fővárosi közgyűlésnek, hogy alaposan gondolja át a Római-partra tervezett gát megépítését, csak széles társadalmi vita és közvélemény-kutatás után határozzon a gátról - így lehet összefoglalni a tudományos albizottság közleményét.

A római-parti árvízvédelmi mű továbbtervezéséről holnap, pénteki ülésén dönt a Fővárosi Közgyűlés. A most megjelent előterjesztés szerint három szakaszban építenék ki a védművet, amely 954 centiméter magas lenne.

A tájépítészeti albizottság arra mutat rá, hogy a műszaki tervezésben egyenlő súllyal mérlegeljék a társadalmi igényeket és az ökológiai szempontokat. Az állásfoglalás kiáll az ártéri galériaerdő védelme mellett. A bizottság megfontolandónak tartja, hogy elkészüljön egy olyan gátrendszer keretterve is, amely a hullámtéri ingatlanok kerítésvonalában húzódna, de megtartaná a kavicsos partszakaszt, a közterületi sétányt és a kísérő növényzetet is.

A római-parti civil szervezetek, sportegyesületek és a Római-partért Egyesület megmozdulást szervez a Városháza elé egy pénteken kora délelőttre.

Az Index nemrég arról írt, hogy helyi jelentőségű védett természeti területté nyilváníthatják a Római-partot. Ezt Tarlós István főpolgármester hevesen ellenzi.