A HÖOK visszautasítja a támadásokat

Vágólapra másolva!
A szervezet szerint, ahogyan eddig, úgy ezután sem hajlandók egyetlen politikai erőt sem kiszolgálni az intézményi hallgatói önkormányzatok.
Vágólapra másolva!

Bizonyos, a sajtóban megjelent megnyilvánulásokat tudatosan generált, politikai indíttatású, nemtelen támadásnak tartja, és a leghatározottabban visszautasítja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Elnöksége (HÖOK). A szervezet több nappal az után adott ki közleményt, hogy az kiderült: az ELT BTK hallgatói önkormányzata (HÖK) éveken át világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján listázta a diákokat.

A HÖOK Elnöksége a közleményben hangsúlyozza, hogy "senkit sem érhet hátrány neme, származása politikai, vallási és világnézeti hovatartozása, vagy szexuális beállítottsága miatt, és ennek biztosítására az intézmények vezetése mellett a hallgatói önkormányzatoknak is megkerülhetetlen kötelezettsége van". Kijelentették: ahogyan eddig, úgy ezután sem hajlandók egyetlen politikai erőt sem kiszolgálni az intézményi hallgatói önkormányzatok.

A szervezet szerint a HÖK-listák ügyében indult vizsgálatnak tisztáznia kell, hogy az adott időszakban a hallgatók adataihoz kik és milyen formában férhettek hozzá, volt-e lehetőség utólagos manipulációra, illetve hogy a lista puszta létezésében a jelenleg hivatalban lévő HÖK-vezetőknek volt-e egyáltalán bármilyen felelőssége.

A HÖK-lista miatt az ELTE vizsgálóbizottságot hozott létre. Dezső Tamás dékán szerdai közleményében fejezte ki reményét, hogy a bizottság munkája és az azt követő intézkedések mindenkit meg fognak győzni arról, hogy mind az egyetem, mind a kar "elszántan védelmezi" hallgatóinak jogait.

A hallgatói önkormányzatok az egyetemeken nemcsak a hallgatók érdekképviseletét látják el a hivatalos fórumokon, hanem komoly állami pénzek szétosztásában is közreműködnek. Az ELTE esetében összesen évente mintegy 300 milliónyi ösztöndíjról és 110 milliónyi dologi keretről van szó.