Versenyeztetés nélkül adta el budai luxustelkét a főváros

Bérc utca 6, foghíjtelek, budai ingatlaneladás
Vágólapra másolva!
Eladja a főváros Budapest egyik legjobb helyen lévő telkét: a Gellért-hegyi, panorámás Bérc utcai ingatlanra eredetileg két jelentkező volt, de egyikük az árverés előtt néhány perccel visszalépett. A korábban a Közgéppel közös konzorciumban is dolgozó nyertes így minimáláron, 376 millióért veszi meg a telket.
Vágólapra másolva!

"Az árverés megkezdése előtt dr. Carsten Albers kijelenti, hogy az árverésen nem kívánnak részt venni. Ezt követően távozik a teremből. Ezt követően az árverést megnyitják" - hangzik egy részlet egy tavaly decemberi árverési jegyzőkönyvből. A helyszín Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. székháza, a tét a főváros egy rendkívül jó adottságú ingatlana. A Gellért-hegy oldalában lévő, a városra panorámás, műemléki jelentőségű területté nyilvánított 1620 négyzetméteres telekről van szó. Az árverés nyertese így a Tief Terra Kft. lett, a főváros által meghatározott minimális áron, 376 millió forintért vásárolhatja meg a telket, az adásvételre már a budapesti közgyűlés is rábólintott: pénteken 18 igen szavazattal fogadták el az erről szóló előterjesztést.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A panorámás foghíjtelek a Gellérthegy oldalában fekszik

A svájci bejegyzésű EM Tiefbau Gruppe tulajdonában lévő Tief Terra ügyvezetője, Heli András az [origo]-nak azt mondta, egyelőre nincs konkrét tervük, most kezdődnek majd a mérnöki, tervezési munkák, de minden bizonnyal társasházat építenek majd a telekre. Heli azt mondta, nem tudja, hogy vetélytársuk miért lépett vissza az árveréstől. A vételárat pedig jó piaci árnak tartja "ebben az ingatlanpiaci helyzetben". Ő saját elmondása szerint egy éve pályáztatás útján lett a cég vezetője.

Az internetes ingatlanhirdetésekben a Gellérthegyen kevés eladó telket találni, de az egyik közülük hasonló adottságú: egy utcával lejjebb, az Orom utcában 1427 négyzetméteres ingatlant 350 millióért kínálnak a tulajdonos cég átvételével, bontandó társasházzal.

A 2009 tavaszán alapított Tief Terra a Közbeszerzési Hatóság weboldala szerint több közbeszerzési eljárást nyert meg egyedül és konzorciumban is az elmúlt években. Lajosmizsén hulladéklerakó rekultivációján dolgoztak, Kecskeméten útfelületeket újítottak fel, Nagykőrösön 2009 óta több munkát is elnyertek: szennyvízcsatornát fejlesztettek, kerékpárutat építettek, elkerülőutat építettek. Ezekre a munkákra a Közgéppel és a Kelet-Út Kft.-vel közös konzorciumot hoztak létre, az említett weboldal szerint 2009 szeptembere óta összesen 24 munkát nyertek el együtt. A Tief Terra árbevétele a 2009-es 141 millióról 2011-re 4,5 milliárdra nőtt. A telek adásvételéről szóló városházi napirendi pontot előkészítő, budapest.hu-n olvasható dokumentumok szerint a felhatalmazást arról, hogy Heli András az árverésen képviselheti a céget, Czira Szabolcs ügyvéd, a nagykőrösi fideszes polgármester fia ellenjegyezte.

A visszalépett cégről nem sokat tudni. Lehetséges, hogy csak erre a projektre hozták létre, ugyanis egy héttel az árverés előtt jegyezték be félmilliós tőkével. Ügyvezetője a berlini lakcímmel rendelkező Carsten Albers, akit németországi telefonszámán eddig hiába kerestünk. A cég magyarországi kézbesítési megbízottja egy belbudai könyvelőiroda, amelynél érdeklődve azt mondták, cégük profiljába tartozik, hogy külföldieknek ügyeket intéznek, minden bizonnyal így van ez Carsten Albers cégével is, ugyanakkor őt nem ismerik, és elérhetőséget sem tudnak hozzá.