Szinte hihetetlen, hogy milyen erős lesz Magyarország

Vágólapra másolva!
A magyarok integrációjával világnemzetet építünk, az életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében. Mint mondta, a magyar gazdaság húszéves ciklusokra bontható, és bár a mostani periódus az összeomlás árnyékában kezdődött, jól végződhet. 
Vágólapra másolva!

1990 és 2010 között leépítettük a múltat, de nem építettünk jövőt, két világ között ragadtunk - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, fontos, hogy legyen jövőképünk a következő 20 évről. "Megszüntetjük a külső pénzügyi függést, az energiafüggést, mindenki találhat majd munkát" - sorolta Orbán Viktor, aki konkrét, számszerű ígéreteket is tett a beszédben: az ország a versenyképességi rangsorokban az első harmincban lesz, a vállalkozók költségszintje a környező országokéinál alacsonyabb lesz. Tízezer exportáló, erős magyar vállalkozás a cél, miközben 15-20 regionális magyar multicég is erőt ad a gazdaságnak. Az államadósságot a GDP 50 százaléka alá csökkenti a kormány, a nemzeti össztermék 4-5 százalékát innovációra költik, több magyar egyetem bejut a világ 200 legjobb intézménye közé - sorolta. Orbán Viktor hozzátette, hogy a rezsiköltségek a szocialisták alatt emelkedtek, 2013-ban azonban 10 százalékkal csökkentek, és ez folytatódik majd.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a fotóra, és nézze meg az évértékelőn készült képeinket!

"Magyarország jobban teljesít" - hirdette a beszéd jelmondatát az Orbán mögé kifüggesztett szlogen, és a mondatot a miniszterelnök többször is elmondta. Magyarország jobban teljesít, eredményesebbek vagyunk, mint a legtöbb európai nemzet - állította, és példának az államadósság csökkentését és a nyugdíjak értékének megőrzését emelte ki. Soha ennyi uniós forrást nem harcolt ki az ország, mint most, és 60 százalék közvetlenül a gazdaságba irányul a következő hét évben - ígérte. A gyest 2011-ben háromévesre állította vissza a kormányzat, családi adórendszert épített ki, 2013 második felében pedig útnak indítják a bérből és fizetésből élőket segítő akciótervet. Orbán azt is megígérte, hogy bővítik a közmunkaprogramot is.

A kormányfő az eddigi eredményeket sorolva arról is beszélt, hogy 3500 új rendőr dolgozik a kormányváltás óta, 90 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelték, egységes állami irányítási rendszert építettek ki, 223 milliárd forint értékben 439 egészségügyi beruházás folyik az országban, ebből 91 kórházat érint. 120 új mentőautó állt szolgálatba, 82 mentőállomást újítanak fel vagy építenek.

Orbán beszélt arról is, hogy amit a szépapáink építettek, azt az I., a dédszülők teljesítményét a II. világháború vitte el. A nagyszülők és szülők eredményeit a botcsinálta kommunista politika tette tönkre, 2002 és 2010 között pedig leomlott, amit a rendszerváltoztatás után épített az ország. "A szocialisták 2002 után felrúgták azt a történelmi megállapodást - ecsetelte Orbán -, amely szerint soha nem követjük el újra Kádár János és az MSZMP hibáját. Vagyis azt, hogy hitelből jóléti kiadásokat nem finanszírozunk, külföldi pénzből nem emelünk szociális segélyt, kiadást. "Ez 2001-ig be volt tartva" - állította.

Fotó: Mudra László [origo]
Kattintson a képre, és nézze meg az évértékelőn készült galériánkat!

"Aki azt állítja, hogy nem kell minden elköltött forintért megdolgozni, az becsapja az embereket és saját magát. Ez az a fundamentum, amire építettük a gazdaságot" - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, lehet és kell is sikernek tekinteni, hogy 2012-ben csökkentették az államadósságot, ellenőrzés alatt tartotta az ország a saját pénzügyeit. Ebben jobban teljesített, mint a legtöbb uniós ország - mondta. Orbán közölte, hogy az uniós előrejelzések "ne zavarják önöket", még soha nem sikerült eltalálniuk a hiányt. "Az államadósság még mindig magas, szügyig állunk benne. Ördög vinné azokat is, akik összehozták. De nem viszi, így ezt nekünk kell elvégeznünk" - közölte.

Orbán Viktor a beszéde elején a javuló születési statisztikákkal példálózott: mint mondta, tavaly 90 300 gyermek jött világra, 2251-gyel több, mint egy évvel korábban. Szerinte a kisbabáknak "kedvük támadt megszületni, mintha ők már tudnának valamit". "Tudják, megállíthatatlanul jön a tavasz, a szűkmarkú jelen után felívelőt, derűsebbet, netán boldogabbat tartalmaz a jövő. Lehet, hogy 2013 valóban az emelkedés éve lesz, ahogy elterveztük" - mondta.

Nézze meg az évértékelő beszédet!

A kormányfő szerint a magyarok abban mindig jók voltak, hogy egyéni teljesíményekkel gazdagítsák a világot. A tavaly sikereket elérő magyarok közül többet név szerint is említett, szóba hozva a matematika Nobel-díjának számító Abel-díjat, a nemzetközi logikai játékok nagydíját, az A38 hajó sikerét a világ klubjainak versenyében, a fizikai diákolimpia magyar sikerét, az európai szakmunkásverseny öt aranyérmét. Nemcsak egyénileg tudunk nagy eredményeket elérni, mondta - és nagy közös műveinkre példaként felsorolta a honfoglalást, a keresztény államalapítást, a tatárjárás utáni újjáépítést, majd a 2010-ben elkezdett munkát. "Újabb magyar mű van születőben. Hazánk az elmúlt száz évben ritkán volt ura önmagának, kiszolgáltatottak voltunk a bankoknak, gazdasági köröknek, megtanultunk kicsik lenni. 2010-ben fordulópont jött: elhatároztuk, hogy ha nem kopogtat be a lehetőség, vágunk egy ajtót" - mondta.

"Gyáva népnek nincs hazája. Se barátja, se szövetségese, mert megbízhatatlan. Magában sem bízik, mások miért bíznának benne?" - kérdezte a kormányfő. Ezért jött létre a kétharmad, és mindenki megértette, hogy a magyaroknál új időszámítás kezdődött. Erős, XXI. századi Magyarországot építünk, ahol az emberek nem a külföldiek hasznáért dolgoznak, nem bankárok, bürokraták mondják meg, mi legyen. "Mikor emeljünk bért, mi legyen az alkotmányban. Senki nem kényszerítheti az érdekeit a magyar emberekre" - jelentette ki Orbán Viktor.

Orbán Viktor azt mondta, a magyarok 2012-ben nem dolgoztak hiába, az ország a kezébe vette a sorsát. Ennek nem örülnek azok, akik hasznot húztak a gyengeségéből. "Egy erős ország nem felejt. Nem felejtjük az elmúlt nyolc évet. Elvették a támogatást a családoktól, egyhavi nyugdíjat a nyugdíjasoktól. Hazudtak a magyaroknak reggel, éjjel, este, békésen ünneplő emberekre uszították a rohamrendőröket" - mondta, és a Gyurcsány-Bajnai párosra utalva úgy fogalmazott, hogy együtt tették tönkre az országot. "A tervük, hogy csökkentsék a minimálbért, elengedjék a bankadót. Mint húst a legyek, dongják őket körül az erős külföldi érdekcsoportok" - mondta Orbán. A magyarok sikerének a záloga, hogy olyan világ lesz-e a magyar világ, amelyben kemény, felelősségteljes munkával előre lehet lépni. Ezt csak erős ország képes megteremteni - fogalmazott. Közölte, hogy a fiatal, tehetséges, agilis szakembereket legalább egy ideig magunk között akarjuk látni, hogy magunk között kamatoztassák és adják tovább a tudást.