A húsevő MSZP és a budapesti olimpia

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor pénteken értékeli a 2012-es évet. Az elmúlt 13 évben ígért már olimpiát 2012-re, teljes foglalkoztatottságot, többezer szociális bérlakást, megduplázódó béreket, faluparlamentet és kompromisszumkész politikát. Emlékszik még, melyik volt az összezsugorodás és melyik a ráfizetés éve? Idézze fel az [origo]-val az elmúlt évek országértékelőit!
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor pénteken a Millenárison tizenötödszörre értékeli az ország elmúlt évét. Az előző évek tapasztalatai szerint a miniszterelnök a január-februárban megtartott nagy beszédében ritkán mond konkrétumokat, inkább csak elemez, a jövőbe néz, és megfogalmazza a kormány, illetve a Fidesz következő éveit meghatározó politikai irányvonalat, főbb szlogeneit. Az évértékelőinek két biztos pontja azért mindig van: Mádl Dalma köszöntésével kezd, és mindig sort kerít a baloldal kritikájára.

Orbán Viktor az évértékelő formátumát 1999-ben, első kormányzása idején hozta be a magyar politikába. Az itthon addig teljesen szokatlan műfajt, az ország helyzetéről szóló év eleji beszámolót az első alkalommal ahhoz a szokáshoz hasonlította, amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyermekük növekedését. Ez a hasonlat a későbbi országértékelőkben is többször előkerült.

1999-ben miniszterelnökként nem a parlamentben, hanem a Vigadóban, politikai szövetségeseinek társaságában értékelte az ország elmúlt egy évét. 1999-ben beszélt a NATO-csatlakozásról, a gyermekeket nevelő családok jelentőségéről, a tandíj eltörléséről, a családi adókedvezmény bevezetéséről vagy a lakás utáni ÁFA visszatérítéséről. 2000-ben hangzott el Orbán Viktor országértékelő beszédeinek egyik legismertebb szlogene: a "három szoba, három gyerek, négy kerék". Következő, 2001 elején mondott beszédében Orbán Viktor az előző évet a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejének nevezte.

A választás évében, 2002-ben tartott országértékelésében az előző négy évben elért eredményeket sorolta fel. Kiemelte a státustörvényt, a dunaföldvári és az esztergomi hidakat, a csökkenő inflációt. Felvillantotta a 2012-es nyári olimpia megrendezésének lehetőségét azzal, hogy megtették a pályázati előkészületeket. De mást is ígért Orbán: több gyerekek után járó adókedvezményt, kiegészítő családi pótlékot, a rászorulóknak ingyenes étkezést, 2006-ra kétszeres magyar átlagkeresetet, a veszélyeztetett korosztálynak járulékkedvezményt, teljes foglalkoztatottságot, otthonteremtési támogatást, 2006-ra 7500 szociális bérlakást, nyugdíjemelést és egyéni számlás nyugdíjrendszert. A miniszterelnök Magyarország felemelkedését egy űrhajó felszállásához hasonlította és azt mondta, hogy az ország "roppant energiákat felemésztve, keserves munkával, kínlódások és gyötrelmek által végre felemelkedett".

Irak, EU és MNB - 2003. Vigadó

Orbán Viktor 2003-ban értékelte először ellenzékből az előző évet és sokat beszélt külpolitikáról. Sok ellenérv mellett az unióba történő belépés mellett szóló érvek valamivel többet nyomnak a latban - jelentette ki Orbán Viktor, aki ostorozta a kormányt, amiért szerinte rossz tárgyalási feltételeket harcolt ki a csatlakozási tárgyalásokon. Kritizálta a kormányt az iraki szerepvállalás miatt is, mert szerinte "a magyar emberek elsöprő többsége békét akar".

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
2003 - A képre kattintva galéria nyílik a korábbi évértékelőkről!

Orbán úgy ítélte meg, hogy a szólásszabadságot és véleménynyilvánítási szabadságot is sérti már az a kormányzati propaganda, ahol azt mondják, aki az uniós szavazáson az EU tagság ellen szavaz, az a gyermekei jövőjét veszélyezteti. Orbán akkor is féltette már a jegybanki függetlenséget, ugyanis azt mondta, nem érti, miért támadták Járai Zsigmond jegybankelnököt, amikor az szerinte sikeresen szállt szembe a forint gyengülését kívánó spekulánsokkal.

Az összezsugorodás éve - 2004. ELTE Lágymányos

A korai, január 10-i országértékelő beszéd középpontjában az ország gazdasági helyzete állt, illetve a kormány gazdaságpolitikájának kritikája. Orbán szerint 2003. a magyar családok összezsugorodásának éve volt, mert a 2002-ben megválasztott Medgyessy-kormány visszaélt a szavazók bizalmával, hiszen mindent pontosan fordítva tettek, mint ahogyan azt ígérték. Orbán azt mondta, hogy a kormány pénzalapú gazdaságot hoz létre, amiből a jelek szerint két szereplőt megpróbálnak kihagyni: az embereket és a munkát. Orbán ekkor nyitott látványosan az idősebb korosztályok felé is, amikor azt mondta, hogy meg kell érteni azt a nemzedéket, amelynek egy része a szocializmust biztonságosabbnak érezte. "Bennük szorongást támaszt, sőt feszültséget kelt, ha úgy érzik, a szocialista korszakot elutasítók valójában őket is elítélik, mert úgymond kompromisszumot kötöttek, pedig valójában csak próbáltak boldogulni valahogy" - mondta.

A ráfizetés éve - 2005. Körcsarnok

Orbán egy felemás év után mondta el beszédét. A Fidesz nyert az uniós választásokon, a kormányon Medgyessyt Gyurcsány váltotta, viszont Orbán azt mondta az évről, ismét kisebbek lettünk, 2004 a ráfizetés éve volt. Magyarország szerinte összeesett, elvesztette a hitét és önbecsülését az elmúlt három évben. 2005-ről azt mondta: a konzultáció éve lesz, minden ember megkapja a lehetőséget a Fidesztől, hogy elmondhassa a véleményét az ország dolgairól. Orbán ekkor dobta be azóta elfeledett ígéretét a faluparlamentről, ahol a falusiak "megfogalmazhatnák igényeiket". A Fidesz elnöke emellett javasolta, hogy vezessék be a falusi pótlékot bizonyos munkakörökben.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
2005 - A képre kattintva galéria nyílik a korábbi évértékelőkről!

Orbán már akkor magasnak találta a rezsiköltségeket, arról beszélt, hogy nagyon drága a távfűtés, ezért a kormánynak kompenzálnia kellene a díjakat. Nincs más ötletem, csak egy csendes, nyugodt kormányváltás - mondta Orbán az ország problémáira. Orbán kritizálta a magas államadósságot, a kórházak privatizálásának szándékát, a családi adórendszer hiányát és a magas gyógyszerárakat is. A pártelnök szerint a választáson a spekuláció- és a munkabarát rendszer között kell választani. Elmondta azt is, hogy szerinte a teljes foglalkoztatottság elérése a cél, ami megvalósítható, többek között azzal, ha a kis- és középvállalkozásokat támogatják, például adókedvezményekkel.

Luxuskormány - 2006. SYMA-Csarnok

2006-ban a Fidesz az országgyűlési választásokat megelőző kampány nyitányára használta az évértékelőt, aminek apropójából Orbán külsőleg sokat változott, lecserélte ruhatárát és fiatalosabb frizurát nyíratott magának. A Fidesz elnöke szembeállította saját kormányzásukat a szocialista kormányokkal. Szerinte a Fidesz idején megépült a Nemzeti Színház, a Budapest Sportaréna, a párkányi Duna-híd és elindult Széchenyi-terv, a családok pedig adókedvezményt kaptak. Ezzel szemben az MSZP-SZDSZ kormányt luxuskormánynak nevezte, és azt ostorozta, hogy csak a saját körüknek teremtenek kiváltságokat. Orbán Viktor az addig tett kampányígéreteket is elismételte: a tb-járulékcsökkentést 29-ről 19 százalékra, valamint azt, hogy ha kormányra kerülnek, bevezetik a 14. havi nyugdíjat és csökkentik az energiaárakat.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
2006 - A képre kattintva galéria nyílik a korábbi évértékelőkről!

Egy az ország, egy a zászló - 2007. Millenáris

A 2007-es évértékelő alapvetően a 2006 őszén nyilvánosságra került őszödi beszéd és a hazugság köré épült, akkor hirdette meg Orbán az "egy az ország, egy a zászló" jelszót, és használta először az "új többség" kifejezést, amely szerinte létrejött ugyan a kormánnyal szemben, de nem azonos a Fidesz támogatóival. Orbán élesen támadta a kormányt, többször is idézett Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből, bár a kormányfő nevét nem mondta ki, és a trágárságokat is elkerülte. Azt hangoztatta, hogy az országot "három dúsgazdag milliárdos vitte csődbe", akik szerinte a saját vagyonukra mindig vigyáztak. A pártelnök külön kiemelte a több-biztosítós egészségügyi modellt, amelyről akkor még vita folyt a kormánypártok közt, de Orbán biztos volt benne, hogy be fogják vezetni. Az MSZP-t nem kímélve azt mondta, hogy "a baloldal pártja alaposan megváltozott: nem lepke szállt fel a bábból, inkább valamiféle húsevő kapott lábra." De Orbán felháborodott a kormány és az MNB akkori párharcán is, mert szerinte a szocialisták "kioktatták és sértegették a jegybank elnökét".

A jövő igennel kezdődik - 2008. SYMA-csarnok

A 2008-as évértékelő a márciusra kiírt, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló népszavazás kampánybeszéde volt. A rendezvény szlogenjének is azt választották, hogy "a jövő igennel kezdődik". A kormány hibáival kapcsolatban Orbán megjegyezte, a kudarcot sikernek, a sikert kudarcnak állítják be, és szerinte az emberek sikereket akarnak, nem reformokat. Ostorozta a kormányt amiatt is, hogy a politikai vitákat mindig azzal teszi kicsinyessé, hogy kevés a pénz, miközben van, csak nem oda teszik, ahova kell. Szerinte 120 milliárdot költöttek áltanulmányokra, autókra, telefonokra. Nem vékonyabb szeleteket kell vágni a kenyérből, hanem "az országnak kell nagyobb kenyeret sütni" - mondta.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
2008 - A képre kattintva galéria nyílik a korábbi évértékelőkről!

Összeomlott a régi világrend - 2009. Millenáris

A 2008-as válság utáni első Orbán-évértékelőn kezdte el használni azokat a fordulatokat, amelyeket még ma is használ a beszédeiben. "Összeomlott a régi világrend, ami helyett egy új kell" - vélte a pártelnök, aki a nemzet és a nemzetállamok jelentőségének növekedését jósolta, és azt mondta, véget kell vetni a pénzpiacok laza ellenőrzésének, mert a válság azt mutatja, hogy a pénzpiacok maguk alá gyűrik az államokat. Orbán beszédében önkritikus megjegyzést is tett. Bár a Fidesz-kormány sikereiről is beszélt, azt mondta, hogy még nem végezte el 20 évvel ezelőtt vállalt munkáját, az ország megújítását. Új emberek kellene a reménytelenség emberei helyett Orbán szerint, egy új irányra van szükség. Nem válságkezelésre, hanem teljes megújulásra van szükség - mondta, arról azonban alig beszélt, hogy mit ért ezen. Orbán azt ígérte, hogy az általa emlegetett új világban fontosak lesznek a külföldi befektetések mellett a magyar vállalkozások, a nyugdíjasok tudnak majd vásárolni, átalakulnak a vállalatok, megerősítik a közbiztonságot és az igazságszolgáltatást.

Forrás: MTI/Kovács Attila
2009 - A képre kattintva galéria nyílik a korábbi évértékelőkről!

Nem a bosszú kormányzása jön - 2010. Millenáris

A választási kampány hajrájában elmondott országértékelő tipikus kampánybeszéd volt szép jövővel és kevés konkrétummal. Orbán az ország gazdaságának talpraállítását, tíz év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért. A békésebb, országegyesítő hangnem jegyében kimérten beszélt ellenfeleiről is, és óva intett a gyűlölettől és a szélsőségesektől. Azt ígérte, lesz elszámoltatás, de nem a bosszú kormánya jön.

Az elrugaszkodás éve - 2011. Millenáris

Magyarország megújul címmel mondta el kormányzása nagyjából első évéről szóló évértékelőjét a miniszterelnök. Ekkor mondta ma már szállóigévé vált tervét, miszerint 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, míg 2014 a gyarapodás évei lesznek. Beszédének fókuszában a megújulás és az ehhez szükséges küzdelem állt, de az alkotmányozáson kívül nem mondott konkrét terveket, és még az alkotmányról sem árult el túl sok mindent. Orbán szerint a rendszerváltáskori alaptörvényen ugyan kiváló jogászok dolgoztak, de hiányzik belőle a különleges magyar szellemiség, ezért van szükség újra. Újdonság volt a korábbi beszédekhez képest, mert a kormányfő kérésére a Facebookon több ezer kérdést kapott az évértékelőhöz, de ezekből csak példaként említett párat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
2012 - A képre kattintva galéria nyílik a korábbi évértékelőkről!

A fantasztikus magyar hajtóerő - 2012. Millenáris

Orbán szerint három problémája volt az országnak: az adósságcsapda, amelybe a szocialista kormányok lökték vissza az országot, a munka elveszett becsülete, valamint a tartalékok hiánya, a napról napra élés. Bírálta az európai politikát is, mert szerinte "Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol: nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat". A kormány intézkedéseit ért európai kritikákat méltánytalan pergőtűznek nevezte, a magyarok szorgalmát pedig az ázsiai népekéhez hasonlította. Orbán szóba hozott egy titokzatos erőt is. "Bennünk magyarokban működik egy fantasztikus hajtóerő" - mondta. Szerinte bántja az igazságérzetünket, hogy "jobbat érdemelnénk, ha azt nézzük, hogy mennyit dolgozunk". "Rosszabbul élünk és kevesebb megbecsülést kapunk, mint amennyit megérdemlünk" - jelentette ki. Orbán többször jelezte beszédében, hogy a kormány az eddiginél kompromisszumosabb politizálásra készül.