Tízből négy diákigazolvány-igénylés hibás

Kelemen Kata és Ivanovics Ádám Iván mutatják a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) részét képező új diákigazolványukat a központi okmányirodában
Vágólapra másolva!
A diákigazolvány-igénylések közel fele hibás vagy hiányos, az új okmányok elkészültéig az intézmények átmeneti megoldásként igazolást állítanak ki - közölte Balog Zoltán.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Dúró Dóra jobbikos ellenzéki képviselő kérdése szerint több helyről, budapesti középiskolásoktól kaptak információt, hogy a júniusban leadott diákigazolvány-igénylések ellenére nem kapták meg az érintettek az igazolványt, és erről a problémáról egyetemisták is beszámoltak.

A szeptemberben leadott kérelem és az elkészítés díjának határidőre történő rendezése ellenére a diákigazolványok postázása csak mostanában kezdődött meg. Dúró szerint a probléma súlyosságához az is hozzátartozik, hogy az ideiglenes igazolványt rövid érvényessége miatt a tanulók elfelejtik érvényesíteni, így a BKV ellenőrei megbüntetik őket.

Az Országgyűlés honlapján közzétett miniszteri válasz szerint a beküldött igénylések adatait az Oktatási Hivatal az informatikai rendszerében feldolgozza, és ezekről számlát állít ki az intézménynek. Az igénylések mintegy 40 százaléka hibás vagy hiányos, ezeket a hibás adatokat a hivatal az intézményekkel együttműködve javítja - jelezték. A november-decemberben, valamint január első felében gyártásra átadott hibátlan igényléseket a gyártó már elkészítette és kézbesítette a jogosultaknak.

Átmeneti megoldásként az intézmény a jogosult kérelmére az igazolvány elkészültéig igazolást állít ki, amely biztosítja mindazon kedvezmények igénybevételét, amelyek a diákigazolvánnyal igénybe vehetők. Ezáltal elkerülhető, hogy kár érje a diákot - írta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.