Aki gyógyít, ne autózgasson!

Fizető parkolás Budai Irgalmasrendi Kórház
Vágólapra másolva!
Nehezen emésztik meg egy budapesti kórház dolgozói, hogy az önkormányzat a helyi vállalkozóknak kedvezményt ad a parkoláshoz, az orvosoknak és nővéreknek viszont azt javasolják, inkább buszozzanak. A Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója hiába kért kedvezményes parkolókártyákat a II. kerületi polgármestertől, Láng Zsolt szerint nem lehet változtatni a vonatkozó rendeleten, így nem is akar kivételezni a kórházzal.
Vágólapra másolva!

Furcsa jelenetnek lehettek szemtanúi a betegek a Budai Irgalmasrendi Kórházban néhány nappal ezelőtt. Az egyik ügyeletes orvos a hozzá érkező páciens türelmét kérte, amíg kiment az autójához újabb parkolójegyet váltani. Fél órával később az egyik asszisztense szaladt ki a vizsgálóból pénzt dobni az automatába.

Február 4. óta dühöngve jár dolgozni a Budai Irgalmasrendi Kórház dolgozóinak jó része. Az orvosok, ápolónők, asszisztensek az új parkolási rend miatt háborognak, az önkormányzat ugyanis február elején fizetős zónává nyilvánította a Margit hídtól a Szépvölgyi útig nyúló területet. Február eleje óta óránként 175 forintot kell fizetnie az itt lakókon és a helyi vállalkozókon kívül mindenkinek, aki parkolni akar.

Február 4-én került a fizetős parkolási zónába a kórház Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"A helyi virágosnak, ingatlanirodának, ügyvédnek ötvenszázalékos kedvezménye van, aki viszont gyógyítani jár a kerületbe, fizessen havi tízezreket?" - mondta az [origo]-nak egy orvos, aki a város másik végéből jön dolgozni, és a hajnali ügyeletei miatt van szüksége az autójára. "Nem értjük, miért az a polgármester álláspontja, hogy aki gyógyít, ne autózgasson" - tette hozzá.

Hiába keresték meg a polgármestert

Hiába kereste meg ugyanis a kórház főigazgatója a II. kerület fideszes polgármesterét, hogy ingyenes parkolóhelyeket vagy legalább kedvezményes kártyákat kérjen a kórház dolgozóinak, Láng Zsolt elutasította a kérést. Balaton Balázs II. kerületi sajtóreferens az [origo]-nak azt mondta, a kórház mint gazdálkodó szervezet a nevén lévő autókra igénybe veheti a minden helyi vállalkozásnak járó ötvenszázalékos kedvezményt, a kórházi dolgozóknak azonban nem tudnak ilyen könnyítést adni.

A parkolási zónában található a Császár-Komjádi uszoda, a Lukács gyógyfürdő, és egy másik kórház, az ORFI is, és Balaton szerint ha "ezeknek az intézményeknek a dolgozói és vezetői mind ingyen parkolhatnának, a parkolási zóna kialakításának eredeti célja hiúsulna meg". Úgy tudjuk egyébként, hogy a parkolási problémával megkereste a polgármestert az ORFI vezetője is - és szintén elutasító választ kapott.

Láng Zsolt polgármester az Irgalmasrendi kórház főigazgatójának írt levelében egy másik indokot is említ. Szerinte a parkolásról szóló önkormányzati rendelet "nem ad lehetőséget egyedi méltányosság gyakorlására". Az érv furcsa: a rendeletet bármikor módosíthatja a képviselő-testület. A fővárosi szabályozás ugyanis a helyi önkormányzatok hatáskörébe utalja, kinek adnak kedvezményeket. Balaton Balázs erre azt mondta, a jogszabály szerint a parkolóhelyek legfeljebb öt százalékára adhatnak ilyen kedvezményeket.

Lakjon az orvos a betegénél

Az Irgalmasrendi kórház 695 dolgozója közül a főigazgatói felmérés alapján 156-an jelezték, hogy csak autóval tudják megoldani a munkába jutást, mert vagy vidékről jönnek dolgozni, vagy az éjszakai-hajnali ügyeletek miatt nem tehetnek másként - mondta Bene Krisztián, a kórház főigazgatója. Az intézmény hetven helyet tudott kialakítani a saját parkolójában, a főigazgató ezért nagyjából nyolcvan kedvezményes parkolókártyát kért a polgármestertől és a jegyzőtől. "Sem a kórház, sem az orvosok, az ápolónők pedig főleg nem tudják kifizetni a teljes parkolási díjat, napközben ráadásul képtelenség kiszaladgálni a kórházból, a műtőből, nem gondolom irreálisan soknak ezt a nyolcvan kártyát" - mondta a főigazgató.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az önkormányzat szerint nem lehet kivételezni a kórházzal

A kórházi dolgozók közül többen azt mondták, az elmúlt hetekben többféle megoldást találtak ki a parkolásra. "Szerencsére az édesanyám kerületi lakos, átjelentkeztem hozzá, így már igényelhetek parkolójegyet" - mondta egy orvos. "Ez van, sajnos, ügyeskedünk a parkolással, hogy gyógyíthassunk" - jegyezte meg. Egy ott dolgozó arról is hallott, hogy egy orvosnak a betege ajánlotta fel, jelentkezzen be a lakcímére. Egy kórházban dolgozó nő azt mondta, "csak elvileg" jöhet szóba a Margit híd lábánál lévő P+R parkoló, ugyanis ott kevés a hely, és mindig tele van. Ő most Óbudán rakja le a kocsiját, és HÉV-vel jár be, de ez a lehetőség nemsokára megszűnik, ugyanis az idén - az eredeti tervek szerint áprilisban - Óbuda nagy részén is kialakítják a fizetős zónát.

Megkérdeztük a II. kerületi sajtóreferenst is, szerinte hogyan kellene megoldaniuk a parkolást a kórházi dolgozóknak. Balaton Balázs szerint úgy, ahogy "a II. kerületi egészségügyi dolgozók, közalkalmazottak, valamint a Polgármesteri Hivatalban dolgozó köztisztviselők is megoldják: a tömegközlekedési járművek igénybe vételével".

A vért szállító autók megúszhatják

A kórház egyik orvosa Szabó Máté ombudsmanhoz fordult a parkolási helyzet miatt, ugyanis méltánytalannak érzi, hogy az önkormányzat a helyi vállalkozóknak kedvezményt ad, míg a helyben közfeladatot ellátó gyógyítóknak nem. Ugyanakkor a fővárosban nem csak a II. kerület fogadta el így a parkolási rendeletét, más budapesti önkormányzat is hasonlóan járt el.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kórházi dolgozók többféle megoldást találtak ki a parkolásra

A józsefvárosi Fiumei úton található Baleseti Központ idén januárban került a fizetős zónába. Mivel a 300 fős intézmény parkolójában csupán ötven helyet tudtak kialakítani, a kórház vezetője itt is a polgármesterhez fordult. A történet azonban nem úgy folytatódott, mint az Irgalmasrendi kórháznál. "A józsefvárosi polgármester elfogadta a kérésünket, január végére kaptunk ötven kedvezményes parkolójegyet, ezeket cserélgetheti az ügyelő személyzet" - mondta Sásdi Antal főigazgató.

Sásdi Antal azt is elmondta, hogy korábban ugyanígy sikerült megoldani a dolgozók parkolási problémáját a szintén általa vezetett Péterfy Sándor utcai kórházban, ahol az erzsébetvárosi polgármester ítélt meg nekik évekkel ezelőtt 75 ingyenes parkolójegyet. Az Irgalmasrendi kórház főigazgatója azonban ingyenhelyekben nem reménykedhet. De a jegyző azért megígérte: a vért szállító autókat nem fogják megbüntetni a parkolóőrök, ha az utcán várakoznak.