Intenzíven havazik a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Nincs járhatatlan út vagy elzárt település az országban, de több helyen havas útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.
Vágólapra másolva!

Intenzíven havazik az ország nyugat-dunántúli területein, járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csaknem 600 szakembere több mint 210 munkagéppel végzi a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Ennek ellenére a csapadékkal érintett területeken több helyen is havas útszakaszokra számíthatnak a közlekedők a fő- és a mellékutakon egyaránt.

A Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében változó intenzitással havazik, Komárom-Esztergom és Pest megye területén elszórtan havas esőre vagy esőre kell számítani. Másutt az országban csapadékmentes az időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat reggel mérsékelte a szombatra korábban kiadott veszélyjelzését. A havazás miatt jelenleg öt dunántúli megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyékben 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó hullhat, de a Dunántúl északnyugati részén rövid idő alatt 20-25 centiméter is eshet. Késő este az Alpokalján újabb, maximum 5 centiméternyi friss hó várható.

A fő- és a mellékutak burkolata a havazásban érintett területeken többnyire havas, helyenként latyakos. Komárom-Esztergom és Pest megyében a korábbi havazás nyomán még latyakosak az alsóbbrendű utak, máshol az országban vizes, nedves a fő- és a mellékúthálózat.

A csapadékos területeken jelentősen romlottak a látási viszonyok, átlagosan 100-300 méter között alakul a belátható út hossza. Csorna, Körmend, Zalaegerszeg és Nagykanizsa térségében az intenzív havazásban 100 méter alá csökkent a látótávolság. Tatabánya környékén ködfoltok nehezítik a közlekedést, míg az Alföldön Békés megyében sűrű köd képződött az éjszaka folyamán, helyenként ott is 100 méternél kisebb a látótávolság.

A Dunántúlon tapasztalható útviszonyokra való tekintettel a közútkezelő arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek - olvasható a közleményben.

Budán hó, Pesten eső

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) hókotrói az éjszaka folyamatosan dolgoztak a budapesti utakon, a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés elindult.

Budapesten szombaton hajnali három óra óta ismételten, változó intenzitással és területi eloszlásban, változó halmazállapotú csapadék esik. Budán a magasabban fekvő területeken hó, lejjebb havas eső, a pesti városrészben eső esik. Az FKF a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak síkosságmentesítését: a főutak jól járhatók, a mellékutak többségét is megtisztították.

Arra kérik a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokon takarítsák el a havat a gyalogosbalesetek elkerülése érdekében.