Rogán szerint Bajnai 48 százalékos adót akar

Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztatót tartott a Fidesz Bajnai Gordon gazdasági programjáról. Rogán Antal frakcióvezető szerint kiszámolták, hogy Bajnaiék 48 százalékos adókulcs bevezetését tervezik. Az Együtt 2014 szerint a 48 százalékos adó terve hazugság és ostobaság.
Vágólapra másolva!

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Rogán Antal szerint Bajnai Gordon programja Európa legmagasabb személyijövedelemadó-kulcsát vezetné be Magyarországon, a 2009-es adórendszer visszaállításával pedig kétmillióan járnának rosszul.

Rogán Antal vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Haza és Haladás Egyesület gazdasági programja visszahozná az adójóváírást, de összességében pozitív szaldójú szja-átalakítást javasol. A Fidesz szakértők bevonásával elkészített számítása szerint ez - ha nem akarják rontani a költségvetés pozícióját - csak úgy valósítható meg, ha a második szja-kulcs "legalább 48 százalék".

"Ha szó szerint vesszük a programját, akkor Bajnai Gordon Európa legmagasabb adókulcsának a bevezetésére készül" - mondta a frakcióvezető. Hozzátette: a másik lehetőség az, hogy az adórendszer átalakításával Bajnaiék rontanák a költségvetés egyenlegét. A fideszes politikus szerint ráadásul a 48 százalékos második adókulcs jövedelemeltitkolásra ösztönözne, munkára viszont nem.

Rogán Antal arról is beszélt, hogy a Bajnai Gordon által tervezett adórendszer "kísértetiesen hasonlít" arra, amely miniszterelnöksége idején, 2009-ben működött, akkor pedig - például a félszuperbruttó miatt - 1 millió 850 ezren több adót fizettek a mainál. Szerinte így a 2009-es adórendszer visszaállítása csaknem kétmillió embernek jelentene adóemelést.

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom közleményben reagált Rogán szavaira. A szervezet szerint amit Rogán elmondott, egyszerre tükröz politikai tisztességtelenséget és szakmai hozzá nem értést. "A jó kormányzás gazdaságpolitikájában ugyanis egyetlen szóval sem szerepel 48 százalékos szja-kulcs, és ilyen ki sem számolható belőle. A Rogán Antal által mondott szám ostobaság és hazugság, amelyet egyértelműen cáfolunk" - áll a közleményben.

A szervezet szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája megbukott, csak eddig 500 ezer vállalkozó kedvű, jól képzett fiatal hagyta el a hazáját. Ezzel szemben az ő tervük az, hogy "visszaépítjük a Magyarországgal szembeni bizalmat, kiszámítható gazdaságpolitikát, növekedésösztönző, igazságos adórendszert léptetünk életbe".

Az Együtt 2014 a múlt héten ismertette a gazdasági programját (itt olvashatja részletes cikkünket erről), amelyben havi 400 ezer forint felett 30 százalék körüli adókulcs bevezetése mellett áll ki a szerveződés. Ezt a programot a Bajnai által alapított Haza és Haladás Alapítvány dolgozta ki. Ezzel a legjobban kereső alkalmazottak tíz százalékától várnak plusztehervállalást, vagy ahogyan az akcióterv ismertetésekor sokszor elhangzott, szolidaritást. Bajnaiék nemcsak a kétkulcsos adórendszert állítanák vissza, hanem az adójóváírást is, amely a legalacsonyabb keresetű dolgozóknak segítene. Pontos számot itt sem mondott az elképzeléseket ismertető Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, de szavaiból az körvonalazódott ki, hogy havonta 8-10 ezer forinttal kevesebb adót kellene fizetniük a minimálbéreseknek és a valamivel többet keresőknek, azaz ennyivel több pénzt vihetnének haza.