Többezren tüntettek a Klubrádióért

Vágólapra másolva!
Megtöltötték a Batthyány-örökmécses körüli teret a Klubrádió megmaradásáért tüntetők. A demonstráción felszólaló szónokok kritizálták a Médiahatóság döntéseit és a kormány politikáját.
Vágólapra másolva!

A Klubrádió megmaradásáért tartott szimpátiatüntetést vasárnap délután Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél a Hadd Szóljon! Egyesület. A szervezők a többi közt tartós frekvenciajogosultságot követeltek a mintegy két éve ideiglenes engedélyekkel működő budapesti regionális rádiónak, emellett sürgették az elvesztett vidéki hálózat újjáépítését, valamint közösségi, vagyis ingyenes sugárzási lehetőséget követeltek.

Pikó András, az egyesület elnöke arra kérte a megjelent több ezer embert, írják alá petíciójukat, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsához címeztek. A köztársasági elnököt pedig arra kérte: kezdeményezzen társadalmi párbeszédet egy új médiaszabályozás kidolgozása érdekében. Arató András, a rádió vezérigazgatója azt mondta: rádiója az elmúlt években a sajtószabadság szimbólumává vált, amivé a médiahatóság tette. "Elérték, hogy a Klubrádió legyen a világhírű magyar adó" - fogalmazott, a rádió egyik szlogenjére utalva. Felidézte a csatorna elmúlt kétéves történetét, amely alatt az általuk használt hullámhosszra zenei rádiós pályázatot hirdetett a médiatanács. "Unortodoxiának" nevezte, hogy a hatóság máig nem adott tartós sugárzási jogot a rádiónak, és kijelentette, hogy a médiahatalom célja a rádió gazdasági tönkretétele. elmondta azt is, hogy 2012-ben a médiatanács és a rádió között a frekvenciáikkal kapcsolatos jogvitákban "hat bírósági ítélet állapította meg, hogy a hatóság törvényt sértett".

Haraszti Miklós, az EBESZ korábbi médiafelelőse azt mondta: azért folyik a véget nem érő bírósági eljárás a Klubrádióról, "mert az egypárti médiahatóság egyszerűen semmibe veszi az eddigi ítéleteket". Ungváry Rudolf író úgy fogalmazott, "olyan hatalommal állunk szemben, melynek hazug voltához képest az összes eddigi hatalom önkénye eltörpül".

A rendezvényen Hernádi Judit színművész és Bródy János zenész is szólt a jelenlévőkhöz. A felszólalások között olyan közéleti személyiségek képét vetítették ki a színpadon, akik hangüzeneteikben álltak ki a Klubrádió mellett. Köztük volt Parti Nagy Lajos író, Jancsó Miklós filmrendező, Esterházy Péter író és Iványi Gábor lelkész.

A rádiói szimpatizánsai a bő egyórás rendezvény alatt megtöltötték a Batthyány-örökmécsest körüli teret. Többen a nemzeti lobogóval érkeztek, mások a Demokratikus Koalíció zászlóival és tábláival, amelyre a párt logója mellett városuk, kerületük nevét írták. A tömegben feltűnt a politikai tömörülés két politikusa: Vadai Ágnes és Molnár Csaba alelnök is. A demonstrálók transzparensei a Klubrádió melletti kiállásról és a kormány bírálatáról szóltak.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága 2011 februárjában járt le a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián, azóta működik ideiglenes, 60 napos engedélyekkel. A médiatanács a budapesti frekvenciára 2011 júliusában írta ki a pályázatot, és decemberben az Autórádiót hirdette ki nyertesnek. A döntést azonban a Klubrádió a bíróságon megtámadta, amely alaki érvénytelenség miatt kizárta az Autórádiót. A hatóság azonban később a Klubrádiót - és a többi pályázót is - kizárta ugyanezen okokból. A rádió az elmúlt bő egy évben számos bírósági eljárást indított a hatóság határozatai ellen, végleges döntés azonban még nem született.