Hazánkban is találtak lóhúsos lasagnét

ételmiszer-biztonság, élelmiszer-lánc, Minden napra jut mérgezett nápolyiból, A lóhúsbotrányban érintett romániai DOLY-COM vágóhídján pakol marhahúst egy alkalmazott 2013. február 12-én
Vágólapra másolva!
Több mint egy tonna, jelöletlen lóhúst tartalmazó fagyasztott termék került Magyarországra - közölte az [origo]-val a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A Novaco lasagnéjéról van szó, a szállítmány decemberben érkezett. A cég tudta, hogy baj van, és már elkezdte visszavonni a terméket. Közben egy magyar előállítóról is kiderült, hogy érintett lehet a lóhúsbotrányban. A cég nevét egyelőre nem árulják el, mert nyomozás indult az ügyben.
Vágólapra másolva!

"Várható volt, hogy a szinte egész Európát érintő ügyből Magyarorszás sem tud teljesen kimaradni" - ezekkel a szavakkal kommentálta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) igazgatója, hogy kiderült: hazánkba is jutott a lóhúsos termékekből. Az egyik ügyben az eddigi adatok szerint egy véletlenről van szó: egy luxemburgi eredetű lóhúsos szállítmányt a cseh Novaconak kellett volna megkapnia, de egy kavarodás miatt Magyarországra jutott decemberben több mint ezer kilogramm fagyasztott lasagna.

Amikor Csehországban kiderült, hogy az ottani termékek lóhúsosak, akkor a magyarországi forgalmazó Novafood a tévedés miatt nem kapott értesítést - magyarázta Pleva György. A cég ennek ellenére saját hatáskörben elkezdte kivonni a forgalomból a szállítmányt, de nem tudni, ez milyen mértékben sikerült neki. "Hétfőn ellenőrzést tartottunk a telephelyen, még kell idő ahhoz, hogy minden partnertől megérkezzen a visszajelzés, hogy mi lett a szállítmányok sorsa" - mondta Pleva György.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egy másik ügyben is vizsgálatok indultak. A Nébih a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal nyomoz, és egyelőre nem hozza nyilvánosságra a cég nevét. Annyit azonban elárult Pleva György, hogy külföldről jelezték, hogy egy magyar előállító lasagnéjében találtak lóhúst. Ez egy nehezebb eset, ugyanis nyári ügyről van szó, az érintett cég pedig szeptemberben megszűnt, és egyelőre emiatt nehéz hozzáférni a dokumentumokhoz. A Nébih ezért a következő napokban sok vizsgálatot végez majd, és könnyen elképzelhető, hogy kiderül: hazánkban is több helyre jutott a magyar előállító termékéből - erősítette meg Pleva György.

Az igazgató hozzátette: ez nem ugyanaz az ügy, mint amiről a napidoktor.hu ír. A portál szerint egy német kereskedőn keresztül 2012 augusztusában hazánkba is érkezett 10 kilogramm a feltehetően lóhúst tartalmazó ír fagyasztott hamburgerből, melyre a német vállalkozás megelőző intézkedésként termékvisszahívást kezdeményezett. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága akkor helyszíni ellenőrzést tartott, és kiderült: a teljes mennyiséget egy szezonálisan üzemelő étkezdébe szállították tovább, ahol a tulajdonos nyilatkozata szerint az egészet eladták.

Lóhús a cseh IKEA-húsgolyókban, a terméket Magyarországon is visszavonták

Lóhúst találtak az IKEA Svédországban készült húsgolyóiban cseh ellenőrök. A cseh hatóságok az Európa-szerte gyűrűző lóhúsbotrány miatt kezdték módszeresen ellenőrizni a húskészítményeket. A cseh tisztiorvosi szolgálat továbbította az ügyet az európai hatóságoknak - jelentette a Reuters hírügynökség. A cseh hatóságok a brnói Ikeában beszerzett sertés- és marhahúsgolyókban találtak lóhúsra utaló jeleket a DNS-vizsgálatok során. A cseh hatóságok szerint a vizsgált mintákat még forgalomba nem hozott termékekből vették (összesen 760 kilogramm árusítás előtt álló lóhúsos húsgolyó forgalmazását állították le), de azt nem tudták megmondani, hogy a kérdéses húskészítményekből más országokba is szállítottak-e. Az Ikea szerint a húsgolyókat ugyanaz a svéd gyártó készíti. A cseh ellenőrök Lengyelországból származó elősütött hamburgerpogácsákban is találtak lóhúst.

Az IKEA magyarországi szóvivője az [origo]-nak is eljuttatott közleményben azt írta, a csehországi vizsgálatok eredményképp a társaság azonnali hatállyal beszüntette az érintett adag húsgolyó árusítását Csehország mellett minden esetleg érintett országban: Szlovákia/Csehország/Magyarország, Franciaország, Egyesült Királyság, Portugália, Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország, Görögország, Ciprus, Írország.

Az érintett szállítmányt eltávolították a hazai IKEA üzletekben található Svéd Finomságok Boltjaiból is. Polyák Zsuzsa PR-manager közölte, a cég korábbi vizsgálatai a Magyarországon forgalmazott termékekben nem találtak lóhús származékot. Ennek igazolására újabb teszteket kezdeményeznek ugyanazon az adag húsgolyón, amelyben a csehországi hatóságok lóhúst találtak. Ezeknek a teszteknek az eredményeit napokon belül közlik.

A magyar érintettséget az uniós gyorsriasztási rendszere is jelezte: az adatbázisba február 8-án került be a figyelmeztetés, hogy több mint 60 százaléknyi lóhúst tartalmazhat egy marhahúsos lasagnaként árult fagyasztott termék. Az ügy leírásában az szerepel, hogy a nyersanyag Romániából származik, és Hollandián keresztül jutott el a luxemburgi feldolgozóhoz, amely Franciaországba értékesítette. A figyelmeztetés mai frissítésében már Magyarország is szerepel célállomásként, így összesen 21 ország lehet érintett célállomásként a jelenlegi adatok szerint.

Egy másik, lóhússal kapcsolatos figyelmeztetésbe is bekerült hazánk: Írországból származó fagyasztott marhahúspogácsát is szállíthattak az országba. Ebben az ügyben tíz másik országgal együtt érintett Magyarország.

A lóhúsbotrány még január közepén indult, amikor az írországi élelmiszerbiztonsági hatóságok közölték, hogy lóhús nyomait találták helyi szupermarket-láncokban - Tesco, Aldi, Lidl, Iceland - forgalmazott fagyasztott hamburgerhúsokban, amelyeket írországi és brit feldolgozók készítettek. Azóta Európa-szerte egyre több helyen találtak lóhúsos húskészítményeket. Érintett lett a Findus és a Nestlé is, amelyek több terméküket voltak kénytelenek visszahívni. Lóhúsos húsárut találtak Írországon kívül Franciaországban, Norvégiában, Ausztriában, Svájcban, Svédországban és Németországban, de Hollandiában is vontak ki a forgalomból gyanús termékeket.