Vágólapra másolva!
Két és fél évvel az iszapkatasztrófa után született meg az első jogerős döntés, mely szerint a Malnak kártérítési felelőssége van.
Vágólapra másolva!

Megszületett az első jogerős ítélet a Mal Zrt. ellen indított kártérítési perekben. A bíróság megállapította a cég kártérítési felelősségét a két és fél évvel ezelőtti iszapömlés miatt - írta kedden a Népszabadság internetes oldala.

A Nol.hu szerint a Fővárosi Ítélőtábla keddi ítélete kimondta, hogy Konkoly József devecseri nyugdíjas katona jogosult arra, hogy vagyoni kártérítést követeljen az ajkai cégtől a vörösiszap-katasztrófában őt ért károk miatt.

Azzal kapcsolatban még első fokon (a Fővárosi Törvényszéken) folytatni kell az eljárást, hogy a timföldgyár megsértette-e a felperes személyhez fűződő jogait, illetve megilleti-e a nem vagyoni kártérítés.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel.