Erdő Péter: A személyiség a fontos a pápaválasztáskor

Vágólapra másolva!
Erdő Péter bíboros szerint a pápaválasztáskor nem a nemzetiség vagy a földrajzi származás számít, saját esélyeinek latolgatásába azonban nem akart belemenni. Az MTI-nek adott interjújában elmondta, XVI. Benedeknek egy régi gondolata érhetett be a lemondásával, utódának a fő feladata pedig az emberek elvezetése lesz Krisztushoz.
Vágólapra másolva!

Erdő Péter szerint XVI. Benedek pápa sokat tett azért, hogy az egyház világosan foglalja össze és mondja ki tanítását, és sok szempontból utat mutat az egyház számára. A bíboros római elutazása előtt az MTI-nek adott interjújában - a sajtóbeli találgatásoktól és esélylatolgatásoktól elzárkózva - azt mondta, a pápaválasztáskor a nemzetiségnél és a földrajzi származásnál sokkal fontosabb a személyiség, az, hogy "mit képvisel az egyház életében valaki", és mindenkinek a saját egyénisége szerint kell továbbvinnie a közös üzenetet, azt a küldetést, amelyet Szent Péter kapott.

Az esztergom-budapesti érsek utalt arra, hogy a tisztségéből február 28-án távozó XVI. Benedek a lemondásának lehetőségét maga említette korábban egy interjúkötetben is. "Az volt az érzésem, amikor a lemondás hírét hallottam, hogy egy régi gondolata érett meg mostanára" - tette hozzá.
Erdő Péter úgy fogalmazott: "természetesen egyfajta megrendüléssel és tisztelettel fogadtuk ezt a döntését. Különösen azon gondolkodtunk el, hogy pont február 11-ét választotta a bejelentésre, ami a Lourdes-i Szűzanya ünnepe és a betegek világnapja. Ez, azt hiszem, mutatja, hogy ő mennyire szolidaritást érez az idős és a beteg emberekkel."

Benedek a főproblémák felé fordult

A bíboros annak kapcsán, hogy az utóbbi évszázadokban nem volt példa pápai lemondásra, azt mondta: ez ma "valóban nem szokás". Hozzátette, az aktuális gyakorlat szerint a püspökökre és a római Kúria magasabb tisztségviselőire is érvényes egy 75 éves korhatár, amikor udvarias felszólítást kapnak arra, hogy nyújtsák be a lemondásukat.

XVI. Benedek pápaságának mintegy nyolcéves időszakát áttekintve Erdő Péter azt mondta, "Benedek pápának a Péter-utódi szolgálata az isteni gondviselés ajándéka volt az egyház számára". Hozzátette: nagy volt az igény az utóbbi évtizedekben arra, hogy világosan foglalják össze és mondják ki az egyház tanítását. Erdő kiemelte azt is, hogy XVI. Benedek még pápaként is folytatott irodalmi munkásságot. Erdő Péter szerint XVI. Benedek tanításában kézzelfogható az a folyamat, "hogy a részletkérdéseken túl leginkább a főigazságok, a főproblémák felé forduljunk". Hozzátette, ma lényegre koncentráló kereszténységre van szükség, és ebben Benedek pápa utat mutatott, pontosan Jézus személyének a középpontba állításával. A bíboros azt mondta, XVI. Benedek teljesen más alkat, mint az elődje volt, mégis megtalálta a hangot például a világ fiataljaival.

Benedek pápa személyében egy valódi tudós töltötte be a legmagasabb tisztséget. II. János Pál személyében nagyon erősen előtérben állt a művész karaktere, még az emberekkel való kommunikációjában is. "Benedek pápa sokkal kevésbé drámai, ugyanakkor nagyon lebilincselő módon képviselte ugyanazt, amit az elődje" - tette hozzá.

Az emberek gondjaival kell foglalkozni

Erdő Péter szerint korfordulót él az emberiség. A világhálóval a valóság új szintje jelenik meg. Szerinte szükséges, hogy "lényegre törően, direktben és egyértelműen kimondjuk a hitünk lényegét és adott esetben a vallási életünk lényeges cselekményeit is".

Erdő úgy látja, a pápaválasztáskor is bizonyára figyelembe veszik a konklávé résztvevői a megváltozott környezetet. Megjegyezte: rengeteg gondja van az emberiségnek, "és nekünk az emberek gondjaival kell foglalkozni", az egyház feladata pedig, hogy a világ üdvösségéért fáradozzon, tehát "minket közösséggé is a közös küldetés tesz". Az érsek hangsúlyozta: a bíborosi testület nem a világegyház parlamentje, a bíborosok ugyanis formailag és történelmileg a római egyház képviselői.

Erdő szerint a világ különböző részeiről érkezett bíborosok és püspökök "nagyon fontos és értékes hangokat szólaltatnak meg Rómában". Valóban vannak a helyzetből és a stílusból adódó különbségek a kontinensek vagy a régiók között, néha Európát pedig "az ember túl komplikáltnak érzi kifejezésében, gondolkodásmódjában, talán azokban a problémákban is, amelyekkel idő és energia szempontjából a legtöbbet foglalkozunk". Ugyanakkor az európai kereszténységnek rengeteg értéke van, amelyet más világrészek is tisztelettel igényelnek és fogadnak - tette hozzá.

Arra a kérdésre, melyek az újonnan megválasztandó pápa előtt álló legfontosabb feladatok, a bíboros azt mondta: "Jézus Krisztushoz kell elvezetni az embereket. Ez a nagy probléma, ez a nagy kihívás, ez a központi feladat."