Lázár emelné a Kossuth-díjért járó jutalmakat

Vágólapra másolva!
Lázár János törvényjavaslatban kezdeményezte, hogy emelkedjen a Kossuth- és a Széchenyi-díjakért járó jutalmak összege. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt szeretné, ha az átlagkereset ötszöröse helyett annak hatszorosa járna a díjért.
Vágólapra másolva!

Emelkedhet a Kossuth- és a Széchenyi-díjjal együtt járó jutalom összege, mert a fideszes Lázár János szerdán törvényjavaslatban kezdeményezte, hogy a bérből és fizetésből élők előző évi országos szintű nettó nominál átlagkeresetének ötszöröse helyett annak hatszorosa legyen kifizethető a díjazottak számára ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel.

A Központi Statisztikai Hivatal február 21-én azt közölte, hogy a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 144 ezer forintra emelkedtek 2012-ben. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár indítványa alapján a nagydíjjal járó jutalom összege a díj összegének kétszerese lenne.

Lázár János előterjesztése indoklásában azt írta, a nemzeti ügyek kormányának kiemelt céljai közé tartozik "a nemzetgazdaság és a nemzeti kultúra fejlődéséhez jelentős és egyedi teljesítményt nyújtó polgárok méltó, közmegbecsülést kifejező elismerése, hazánk szellemi és művészeti életének erősítése, világhírű kutatás-fejlesztésünk támogatása".

A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja adományozásával járó jutalmak összege a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj jutalmának összegéhez kötötten kerültek megállapításra, így a művészeti díjak mértéke is emelkedik a törvényjavaslat elfogadása esetén - írta a parlamenti honlapon elérhető javaslata indoklásában az államtitkár.