Felmentették a vádlott tábornokokat

Vágólapra másolva!
Bizonyíték hiányában a "tábornokper" valamennyi, vesztegetéssel vádolt vádlottját felmentette a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa. Az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Katonai Ügyészség három dandártábornok, hat ezredes, két alezredes, egy őrnagy és négy polgári személy ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Később a vádat a szervezeti átalakulás után a Központi Nyomozó Főügyészség képviselte. Ifkovics Béla bíró - aki két és fél órán keresztül olvasta fel az ítéletet és az indoklást - a vádiratot hiányosnak, a bizonyítékokat ellentmondásosnak és feltételezéseken alapulónak nevezte.

Korábbi cikkünkben részletesen ismertettük a vádiratot, amely szerint szerint a vádlottak - honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai - 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek és kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől. Három dandártábornok - L. István Attila elsőrendű, H. András negyedrendű és O. János tizenhatodrendű vádlott - állítólag megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól az azoknak adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A vádirat azt is tartalmazza, hogy a harmadrendű vádlott, N. Dénes közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt. Az ügyben vádlottként bíróság elé állított további, katonai szolgálatot teljesítő, illetve polgári alkalmazottak részben a "hallgatásért", részben közreműködőként kaptak pénzt.

A vádirat szerint a cégektől visszakapott összegből 20 százalékot elkülönítettek a közös költségekre, a fennmaradó részt pedig elosztották, ám ez változott az államtitkár bevonásával, aki az ügyész ismertetése szerint a visszaosztott pénz felét kérte. Egyebek mellett a HM-üdülőket üzemeltető és felújító cégtől, számítástechnikai szolgáltatást végző vállalkozástól, karbantartó, takarító és nyomdaipari cégektől, klímaberendezések gyártóitól, munkaruhák szállítóitól kaphattak pénzt, az összegeket parkolókban, autókban, vendéglőkben, hotelekben vehették át.