Orbán Viktor a 2. legnépszerűbb politikus

Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél év legmagasabb szintjére emelkedett a derűlátók aránya, de így is csak minden negyedik válaszadó véli úgy, hogy Magyarországon jelenleg jó irányba mennek a dolgok - derült ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb elemzéséből.
Vágólapra másolva!

A median.hu oldalon közzétett felmérés szerint szintén másfél éves csúcsra (30 százalék) emelkedett azok száma, akik az Orbán-kormány eddigi munkáját jónak értékelik.Ezek a változások ugyanakkor nem mutatkoznak meg a kormánypárt támogatottságában (26 százalék a teljes népességben).

A felmérés szerint az Együtt 2014 az elmúlt hónapokban mért gyengülés után növelni tudta szavazótáborát. Bajnai Gordon volt miniszterelnök hamarosan megalakuló pártját jelenleg a szavazókorú népesség 8 százaléka támogatja, az MSZP viszont számottevően gyengült, és ismét a 40 százalékot közelíti az egyetlen párthoz sem kötődők aránya.

A pártok támogatottságát illetően a teljes népesség körében a Fideszt 14 százalékkal lemaradva követi az MSZP (12 százalék), a Jobbik 10, az LMP 2, az Együtt 2014 8, a DK 2 százalékon áll.

A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesznek 41, a Jobbiknak 19, az MSZP-nek 17, az Együtt 2014-nek 15, a DK-nak 4, az LMP-nek pedig 2 százalékos a támogatottsága.

A felmérés szerint bár az emberek alig több mint egyharmada (34 százalék) látja szívesen Orbán Viktort fontos pozícióban, a miniszterelnök ezzel - csaknem egy év után ismét - a legmagasabb támogatottságú politikusok közé sorolható.

A politikuslista élén (a januárban mértnél 6 százalékponttal alacsonyabb, 43 százalékos kedveltséggel) továbbra is Áder János köztársasági elnök áll - olvasható. Őt követi Orbán Viktor, Pokorni Zoltán (Fidesz), Bajnai Gordon, Rogán Antal (Fidesz) és Varga Mihály (Fidesz).

A felmérést február 15. és 19. között készítette a Medián.