Másik lány úgyis jön, a póker marad

online poker, Online pókerezésből élő srácok
Vágólapra másolva!
A saját szabályaik szerint élnek, a hobbijuk a munkájuk, és még jól is keresnek vele. Az online pókeresek nem tudnának egyik napról a másikra leállni, van, akinek az első komolyabb párkapcsolata ment rá a játékra, egy másik pedig menő középvezetői állását hagyta ott, hogy teljes munkaidőben játszhasson. Átlagon felüli életszínvonalon élnek, bár egy időben hetente összetörtek egy egeret dühükben, nagyon élvezik, hogy nem gyomorgörccsel indulnak minden reggel a munkahelyükre.
Vágólapra másolva!

"Nem szoktam elárulni idegeneknek, hogy mivel foglalkozom. Nem biztos, hogy könnyen el tudnák fogadni, hogy akár egy óra alatt képes vagyok elveszíteni egyévi minimálbért" - Fricirics, a 35 éves pókerjátékos így reagált arra a kérdésünkre, mit szólnak az emberek, ha megtudják, hogy miből él. A polgári nevét próbálja titokban tartani, ezért azt kérte, hogy a pókeresek között ismert nevét használjuk a cikkben. 2008 óta játszik, azóta a legjobbak közé jutott, ma már csak ebből él. "A pókerben nagyon fontos, hogy csak olyan téttel játszhatsz, ami nincs hatással az életedre, nem veszélyezteti az anyagi helyzetedet. Ez az aranyszabályom, és ez a fő különbség a szerencsejátékos és a profi pókeres között."

Dávid, Márk és Tamás fiatal fiúk. Pár hete költöztek össze, Zuglóban bérelnek lakást egy új építésű társasházban. Nem járnak egyetemre vagy főiskolára, nincs munkahelyük, ők is az online pókerből élnek. Alapvetően azért költöztek össze, mert motiválja őket a mindennapokban, hogy azonos az érdeklődési körük, és anyagilag is jobban jönnek ki, ha osztoznak a költségeken. A fiúk és Fricirics is a saját kedvük szerint alakítják napi programjukat: akkor kelnek, amikor kipihentnek érzik magukat, akkor ülnek le játszani, amikor kedvük van, és mindannyian nagyon élvezik, hogy reggelente nem kell bemenniük egy munkahelyre.

A Magyar Pókerszövetség úgy becsüli, hogy Magyarországon csak két-háromszáz ember él kizárólag az online pókerből. Pedig a rendszeresen - azaz legalább heti egyszer - játszók száma eléri az ötvenezret is. A hazai onlinepóker-elitet a szövetség elnöke, Tatár Gergely szerint nyolcvan ember jelenti, ők havonta öt számjegyű nyereményeket érnek el dollárban. A magyar jogszabályok szerint az online póker ma illegális szerencsejátéknak minősül.

Matekzseni

Friciricset a játékkal egy barátja ismertette meg, aki havi néhány ezer forintot keresett ezzel. "Gondoltam, hogy én is megpróbálom. Nagyon sokat gondolkoztam a játékon, a logikai részeken. Mindennap órákat elemeztük a partikat, vitatkoztunk, és közben fejlődtünk. 2008 végére nyerő játékos lettem." Már a kezdetektől online játszott, de kéthetente élő partikra is beült. "Jellemző volt, hogy unatkoztam az élő meccseken, ezért vittem laptopot is, és a meccs közben a neten is nyomtam. Az agyam fel volt rá készülve, hogy online egyszerre három-négy asztalon is játsszak, míg élőben átlagosan csak két és fél percenként kellett döntést hozni".

A férfi már az általános iskolában kitűnt társai közül azzal, hogy fejben tudott szorozni, osztani, de még gyököt vonni is, 14 évesen pedig hatodik helyet szerzett az országos sakkbajnokságon. "Nyolcéves koromban a tanárok bejártak a matekórára hallgatni a számolási folyamataimat" - mesélte.

Fotó: Lugosi Dániel
A képen a 35 éves Fricirics. A fotót Lugosi Dániel készítette

Érettségi után pár évvel a Samsung televíziógyárában helyezkedett el, ahogy ő mondta, egyszerű dolgozóként. Hamarosan előléptették, és egy százfős részleg vezetője lett. Reggel héttől délután ötig dolgozott, majd miután hazaért, nem ritkán éjfélig vagy hajnali kettőig játszott. A sok játék az eredményeken is meglátszott, miután fél éven keresztül többet keresett havonta, mint a vezetői fizetése, úgy döntött, felmond a munkahelyén. Akkor kezdődött az új időszámítás az életében. "Addig játszottam online, míg végül eljutottam a közepes tétekig. Persze idővel megjött az első komoly bukószéria, amikor mínuszos hónapokkal zártam, de erős maradtam, és fegyelmezett."

2011 nyarán szponzorok segítségével kiutazott a Las Vegas-i világbajnokságra, ahol a negyedik helyet szerezte meg a 3100 indulóból. 156 ezer dollárt nyert, ami az akkori árfolyamon számolva több mint 31 millió forint. Az eredmények pedig ez után is folyamatosan jöttek.

Havi 3 millió is összejöhet

Fricirics reggel 10 körül ébred, híreket, fórumokat olvas egy kávé mellett. Játszik egy kicsit, aztán egy-két óra körül megebédel. "Délután van rá lehetőség, hogy sportolni menjen az ember, vagy éppen zenekari próbára." A Hendrix Reload nevű rockegyüttesben játszik, most épp országos turnén vannak a Kowalsky meg a Vega előzenekaraként. Úgy tervezi, hogy néhány évig a pókerből él, közben szeretne elmélyülni a tőzsde világában. "Feljutottam a legmagasabb tétekig, és a világ legjobbjai ellen játszom. Tisztában vagyok azzal, hogy megvan az esélye, hogy tudásban lemaradok."

Arról nem szívesen beszél, hogy mennyi pénzt vesz ki a játékból, de annyit elmondott, hogy a megélhetési pókeresek 100 ezer és 300 ezer forint között, az alsó és középtéteken játszók - akik már profiknak mondhatók - pedig 400 ezer és egymillió forint között keresnek havonta. "A nagyon jó játékosok, akik már magas tétekkel játszanak, akár havi egy- és hárommillió forint közötti összeget is összeszedhetnek." De a póker nem csak a nagy nyereményekről szól, vele is előfordult, hogy hatmillió forintot veszített egyetlen hónap alatt, ezért szerinte csak a legjobbak tudnak hosszú távon talpon maradni.

Törtek az egerek

A közös albérletben élő fiúk napirendje is kísértetiesen hasonlít Friciricséhez. Reggel tízig bezárólag mindannyian felkelnek, fél órát neteznek, olvasnak, reggeliznek, ebéd után leülnek pár órát játszani. Márk most azon van, hogy visszahozza a rendszeres sportot az életébe, ebben a fiúk is támogatják, akik szintén törekednek erre. Nagyon változó, de átlagban havi 150-200 órát játszanak. "Felkelhetnék én is hétkor, de ha hulla fáradtan ülök le a géphez játszani, akkor veszíteni fogok" - mondta Márk, aki éppen ezért inkább alszik délig, de kipihenten kezdi el a játékot. Ma már semmit nem dobnának el a póker miatt, igyekeznek minél sűrűbben kimozdulni és társasági életet élni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Esti játék a fiúk albérletében


Szerintük a pókerben két nagyon fontos dolog van: stratégiailag és mentálisan is felkészültnek kell lenni. Márk és Dávid éppen ezért egy svéd mentális edzőtől vesz rendszeresen online órákat. Sokat számít a kudarctűrő képesség is. Egy időben nagyon fogytak a számítógép egerei, mert ha valami nem jött össze, mérgükben az asztalhoz csapták. "Volt olyan, hogy hetente mentem a Tescóba új egeret venni" - mesélte nevetve Tamás.

Kívülről egyszerűnek tűnik

A 23 éves Dávid négy-öt éve pókerezik, online pókeres körökben danfiu néven ismerik. Az első másfél évben nem ment neki túl jól, sorozatosan bukott, ezért akkor még nem sejtette, hogy egyszer majd ebből fogja fenntartani magát. Aztán amikor sorra jöttek a sikerek, rájött, hogy ez hosszú távon is működhet, és már három éve ebből él. A hazánkban népszerűvé vált Texas Hold'emmel ellentétben a Pot-Limit Omaha lett a fő profilja, oktatást is vállal kezdő játékosoknak. Mielőtt a póker lett a munkája, Dániában dolgozott gyárakban, illetve egy takarítócégnél. A családja az elején nem nézte jó szemmel a döntését, ami nem is meglepő, hiszen 18 éves korában fél év alatt elveszített közel egymillió forintnyi dollárt. Dávid egész életstílusa megváltozott, hosszú ideig felborult napirend szerint élt, felszedett hatvan kilót, és a barátnőjével is szakított. Utóbbiról azt mondta: bár az első komolyabb kapcsolata volt, nem gondolta, hogy a pókert feladja a lány kedvéért, úgy volt vele, hogy úgyis talál másik lányt.

Márk 24 éves, és 18 évesen ismerkedett meg a póker szabályaival, kezdetben barátokkal játszott a lakóhelyéhez közeli egyik óbudai szórakozóhelyen, ahol részállásban pultosként is dolgozott. Elindult versenyeken, de annyira bosszantotta, hogy nem érti pontosan, mi a helyes lépés különböző szituációkban, hogy bújni kezdte az erről szóló könyveket. "Nagyon megtetszett, hogy az egésznek van egy matematikai része" - magyarázta. Miután 2011 tavaszán megszűnt a munkahelye, komolyabban kezdett el foglalkozni az online pókerrel. "Nagyon szeretem csinálni, persze vannak olyan napok, amikor nem így gondolom, és a hátam közepére kívánom" - mondta Márk, szavaira a fiúk hangosan felnevettek.

"Kívülről egyszerűnek tűnik: csak ülünk a gép előtt, nyomunk egy gombot, és kaszálunk, de ez rohadtul nem így van" - mondta a lakás legidősebb lakója, az idén harmincharmadik évét betöltő Tamás, aki vendéglátósnak tanult, majd évekig salesesként dolgozott. "Meló mellett kezdtem el pötyögni, de inkább én is a haverokkal játszottam élőben" - mesélt a kezdetről, amely Dávidétól eltérően bőven hozott sikereket. "Első négy alkalommal lementem játszani, és nyertem 200 ezer forintot, úgy, hogy fogalmam nem volt az egészről. Azt gondoltam, hogy na, megérkeztem valahova."

Az online játékra akkor szokott rá, amikor egy sérülés miatt két hétre ágyhoz kötötte a fekvőgipsz. "Heti 60-70 órát beletettem, úgy éltem, mint egy elmebeteg: felkeltem, nyitottam ki a laptopot, és játszottam. Egész éjjel nem aludtam, délben feküdtem le." Egy lány azzal utasította vissza az udvarlását, hogy soha nem lesz rendes munkája, de Tamás szerint sokan nem látják, hogy mennyit tesznek ezért a dologért, és milyen áldozatokkal jár ez az életstílus.

Jelenleg kizárólag az ingyenes játékok játszhatók legálisan a neten, kivéve a Szerencsejáték Zrt. által szervezett online játékokat. A szerencsejáték-törvény 2011-es módosítása megnyitotta a lehetőséget az online szervezés előtt, ám ennek a mai napig hiányos végrehajtási rendelete miatt nincs kiadott engedély hazánkban. Az adóhatóság állásfoglalása szerint a külföldi szerencsejátékot szervező tevékenység magyarországi terjesztése illegális. A külföldön, interneten szervezett szerencsejátékban való részvételt ugyanakkor nem szankcionálják, azonban az kizárólag a játékosok döntésétől függően és saját kockázatukra történhet. A pókerversenyen nyert összeg adóköteles.



Nem erre az életre vágynak

A társadalomban szerintük nagyon alacsony a megítélése ennek a megélhetésnek, ők azonban ugyanolyan munkának tekintik, mint a többit. Friciricsszel ellentétben nem titkolják, hogy mivel foglalkoznak, de érte már hátrány őket emiatt. Mielőtt összeköltöztek, több lakást is megnéztek, többek között az V. kerületben is szerettek volna kibérelni egyet. Amikor a külföldön élő tulajdonos megtudta, hogy miből élnek, elállt a szerződéstől, mert azt hitte, hogy a fiúk játékbarlangot fognak üzemeltetni. "Sokan, ha meghallják, hogy póker, egyből a nyerőgépek ugranak be nekik. Pedig a póker nem szerencsejáték, hanem 90 százaléknyi tudás, 10 százalék szerencse" - mondta Dávid, aki szerint rövid távon a szerencsének van szerepe, hosszú távon azonban a tudás dönt. "Nézd meg, hány boldogtalan ember van Magyarországon, aki bemegy reggel nyolcra havi nyolcvanezerért, gyomorgörccsel. Én erre az életre nem vágyom" - tette le a végső érvet a póker mellett Tamás.

A fiúk sem kötötték az orrunkra, mennyit tudnak havonta kaszálni a pókeren. Erősködésünkre egy középvezetői keresetre lőtték be az összeget. "Mondhatjuk, hogy átlag felett keresünk, de rohadt messze vagyunk a dőzsöléstől." Szerintük, ha valaki normálisan ki tud jönni a fizetéséből, és ráadásul azt csinálja, amit szeret, az már óriási dolog Magyarországon. A legnagyobb nyereményük is változó: Tamásnak négyezer dollár, Dávidnak hatezer euró. "Tavaly nyáron Las Vegas után volt egy rekordhónapom, utána rekordbukás jött. Éppen ezért mi inkább éves profitban szoktunk gondolkodni, nem haviban" - mondta Dávid.

Márk két-három éven belül szeretne egzisztenciát felépíteni, be akarja fektetni a pénzét. Élőben szeretne játszani, utazgatni és világot látni, meg egy lézeres szemműtétet, amely után nem kell szemüveget hordania. Dávid saját lakást szeretne, Tamás pedig már most igyekszik több lábon állni, néha már a családalapítás is eszébe jut. "Ha lesz gyerekem, és a pókerből nem lesz jövedelmem, gondolkodás nélkül elmegyek lapátolni 15 órában, hogy előteremtsem a pénzt" - ígérte.