Titokban építik ki az e-útdíj rendszert

Vágólapra másolva!
Felmentést kaphat az e-útdíj kiépítése a normál közbeszerzési eljárás alól, miután az Országgyűlés szakbizottsága is rábólintott az erre vonatkozó kormányhatározatra.
Vágólapra másolva!

Juhász Ferenc, a bizottság szocialista tagja már az ülés napirendjéről való szavazáskor jelezte, hogy csak aznap kapták meg a 42 milliárd forintos beruházásról szóló anyagot, ezért kérte, hogy a szavazást egy héttel halasszák el. A napirendet 14 igennel, 3 nem és 3 tartózkodás mellett elfogadták, így az ülés végén megtartották a szavazást. A bizottság a megtett úttal arányos elektronikus díjszedéshez szükséges eszközök beszerzési feltételeinek módosításáról szóló kormányhatározatot 13 igennel, 3 nem szavazat ellenében támogatta.

Az e-útdíj kiépítésével kapcsolatos, a bizottság által most elfogadott határozat is tartalmazza a közbeszerzési kötelezettséget a szükséges eszközök és szolgáltatások beszerzésére, de az már minősített eljárás lesz. Ilyet az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzésre lehet kiírni.

A honvédelmi és rendészeti bizottság hétfői ülésén Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára elmondta, hogy a "piaci háborúk" miatt eredménytelen közbeszerzés miatt döntöttek úgy, hogy módosítanak a kiíráson. Mint mondta: a "hibrid" megoldás mellett döntöttek, ami azt jelenti, hogy a rendszer kiépítéséhez mindhárom létező technológiát engedélyezik.

Juhász Ferenc szocialista képviselő azt mondta: ilyen horderejű döntést a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságától még nem kért a kormány. A képviselő hangsúlyozta, hogy ezzel a felhatalmazással "kontroll nélkül" adnak totális felmentést 42 milliárd forint elköltésére egy olyan projektre, amely "ezer sebből vérzik". Kocsis Máté, a bizottság fideszes elnöke szerint azonban nem "kontroll nélkül" engedélyeznék az eljárást, mert mint kiemelte: a beszerzés beszámolóját - akár más esetekben - a bizottságnak most is be kell mutatni.

Orbán Viktor miniszterelnök január végén Vásárosnaményben, a kormány kihelyezett ülése után jelentette be, hogy az állam saját hatáskörében valósítja meg az elektronikus útdíjszedési rendszert. A kormányfő elmondta, hogy miután a nyertes Getronics visszalépett az elektronikusútdíj-tendertől, a kabinet két lehetőséget mérlegelt: új pályázat kiírását és az állami, tehát közbeszerzés nélküli megvalósítást. Végül az utóbbi mellett döntöttek. "Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő" - fogalmazott.