A bíróság a Klubrádiónak adott igazat

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot. A Klubrádió az ítéletet úgy értelmezte, hogy a médiahatóságnak győztest kell hirdetnie a rádiósfrekvencia-pályázaton, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázata, a Klubrádió ezt támadta meg. Az ítélet ellen már nem lehet fellebbezni. A bíróság az indoklásában kifogásolta, hogy a médiatanács még nem hozott egyértelmű döntést a pályázati eljárás végeredményéről.

A Klubrádió a frekvenciát 2011 februárja óta használja folyamatosan megújított, hatvannapos engedéllyel, azóta, hogy tartós használati jogosultsága lejárt. A hatóság 2011 júliusában pályáztatta meg a sávot, és még abban az évben az Autórádiót hirdette nyertesnek, a Klubrádió a pályázati eljárást a második legjobb eredménnyel zárta.

A Klubrádió a döntést megtámadta, ennek eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusban az Autórádió pályázatának alaki érvénytelensége miatt hatályon kívül helyezte a pályázatot lezáró határozatot, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. A döntés többi elemét azonban - például azt, amelyik kimondta az eljárás érvényességét - hatályban hagyta. Később a hatóság a bírósági ítéletben foglaltakra tekintettel, alaki érvénytelenség miatt a Klubrádiót és az összes többi pályázót is kizárta az eljárásból. A rádió - egyedüliként - ezt a döntést is megtámadta, azóta több bírósági döntés is született az ügyben.

Kell-e aláírás az üres oldalakra

A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság által ellentmondásosnak ítélt bírósági határozatok miatt a médiatanács az ügyészséghez fordult, amely - a tanács tájékoztatása szerint - lehetőséget látott a döntés visszavonására. Ez tavaly decemberben meg is történt

A bíróság erről a határozatról február 18-án folytatta le az eljárást, azonban ítéletet csak hétfőn hirdetett. Ennek indoklásában kimondta, hogy a médiatanács továbbra sem tett eleget a Fővárosi Ítélőtábla tavaly márciusi ítéletében foglalt iránymutatásnak, mivel nem hozott a médiatörvénynek megfelelően a pályázati eljárást befejező érdemi döntést, nem döntött egyértelműen a pályázati eljárás végeredményéről.

A médiatanácsnak a bíróság szerint arra sem lett volna lehetősége, hogy visszavonja korábbi határozatát a pályázat érvényességéről, tekintettel a korábbi bírósági döntésre és arra, hogy első, érdemi határozatát egyszer már módosította. Az indoklás szerint az olyan hatósági gyakorlat, amely a döntés szorosan összefüggő rendelkezéseit külön-külön vizsgálná, a hatóság saját hatáskörben történő hivatalbóli döntés-felülvizsgálati jogosultságát parttalanná tenné. A bíróság a Klubrádió érveléséből részben alaposnak tartotta azt is, hogy a hatóság ilyen eljárása már egyes alaptörvényi rendelkezések sérelmére is vezethet.

Továbbra is szólhat a Klubrádió

Győztest kell hirdetni a budapesti 95,3 MHz-es körzeti rádiós frekvencia pályázatán, méghozzá az egyedüliként versenyben maradó Klubrádiót - így értékelte a csatorna vezetése a bíróság döntését. Arató András vezérigazgató az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki, vagy a médiahatóság.

A Médiatanács kedd délután közölte, hogy tanulmányozza a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését. A Médiatanács álláspontja szerint, összhangban a bíróság legújabb döntésével, "a Budapest 95,3 MHz frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor". Mindez azt is jelenti, hogy a Médiatanács új határozatáig a Klubrádió továbbra is folyamatosan sugározhat - közölte a testület.