A megállókban van a legtöbb illegálisan dohányzó

Vágólapra másolva!
Közterületeken, közintézményekben, bevásárló- és sportközpontokban, valamint szórakozó- és vendéglátóhelyeken ellenőrizték az ÁNTSZ munkatársai, hogy betartják-e a nemdohányzók védelméről szóló szabályokat. Az ellenőrök ötmillió forint bírságot szabtak ki, a legtöbb szabályszegőt a buszmegállókban találták.
Vágólapra másolva!

Összesen ötmillió forint bírságot szabott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a nemdohányzók védelmében indított, a napokban zárult kéthetes akciója során.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy több mint kilencezer vizsgálatot végeztek, és ezer ellenőrzésre átlagosan 18 kifogás jutott. Az ellenőrzéseket egyebek mellett közterületeken, közintézményekben, bevásárló- és sportközpontokban, valamint szórakozó- és vendéglátóhelyeken végezték. A közegészségügyi felügyelő munkáját 1600 alkalommal közterület-felügyelők, rendőrök, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai segítették.

Szabó Enikő a tapasztalataikról azt mondta, hogy bár a buszmegállókban mindenütt kint vannak a tiltó táblák, a legtöbb szabályszegő ezeken a helyeken volt. Hozzátette, hogy több játszótéren hiányzott a tájékoztató tábla, így azok pótlását kérték a fenntartóktól. Olyan vendéglátóhelyet is találtak, ahol az ellenőrzéskor nem dohányoztak ugyan, de voltak arra utaló jelek, hogy egyébként cigarettáztak, és volt olyan hely is, amelyet más közegészségügyi okból azonnal bezárattak. Az ötmillió forintnyi bírság jelentős részét szórakozóhelyektől szedték be, míg egymillió forint közterületeken kiszabott kisebb összegű bírságokból állt össze - közölte a helyettes országos tiszti főorvos.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását 2012 januárjában vezették be, majd három hónapos moratórium után már mindenhol bírságolták a szabályszegőket. Az ÁNTSZ azóta mintegy 67 ezer ellenőrzést folytatott le, és összesen 17 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzések folytatódnak és utóellenőrzésre is számíthatnak azok a helyek, ahol hiányosságokat tapasztaltak.