A Pázmány pluszpénzt kaphat

Vágólapra másolva!
A Nol.hu információi szerint kiemelt felsőoktatási intézménnyé minősíttetné Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet. Így a Pázmány is kaphatna abból a tízmilliárdos keretből, ami az egyetemi kíválóságoknak jár.
Vágólapra másolva!

A kormány néhány hete döntött arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem kaphat a kíválónak minősített oktatási intézményeknek járó 10 milliárdos keretből - írja a Népszabadság. Most erre a listára kerülne fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem is.

A Népszabadság birtokába került előterjesztés célja, "hogy a kormány határozzon a kiválósági kormányrendelet (...) a nemzetközi szerződés alapján alapított vagy nemzetközi szerződés által működésében szabályozott felsőoktatási intézmény minősítéséről".

Egy, a felsőoktatásban oktatóként és szakértőként is dolgozó forrásunk azt mondja, a kiválóságnak világos kritériumai vannak. - Azokon az egyetemeken tanít a legtöbb minősített, azaz tudományos fokozattal rendelkező oktató, amelyek ezt a címet korábban megkapták. De ha valaki szkeptikus volna a tudományos fokozatok értékével kapcsolatban, azoknak ott vannak azok a nemzetközi mérések, amelyek alapján különféle egyetemi rangsorokat állítanak föl. Ezekben a kérdésekben irányadó lehet az, hogy egy egyetemen hány olyan oktató tanít, akinek a nemzetközi tudományos életben mérhető teljesítménye, azaz publikációi vannak. Ezekben a rangsorokban az ELTE-hez, a Debreceni Egyetemhez, a Szegedi Tudományegyetemhez, a Semmelweis Egyetemhez, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez képest a Pázmány sehol sincsen.