Iráni széltornyot állítanak fel Jászberényben

Vágólapra másolva!
Jászberényben a fürdő előtti, a jelenleg sziklakerttel díszített füvesített területen helyezik el azt a széltornyot, amelyet az iráni Jazd városa ajándékoz a jászsági településnek. Korábban az iráni város főterén is elhelyeztek egy Lehel kürtjét ábrázoló plasztikát.
Vágólapra másolva!

Jazd egy jellegzetes ottani építmény, egy széltorony kicsinyített másával kívánja megajándékozni Jászberényt az iráni város vezetőinek szándéka szerint még az idén - mondta el Szabó Tamás fideszes polgármester.

Jászberény iráni testvérvárosában, Jazdban tavaly októberben, Jászberény delegációjának jelenlétében avatták fel a jászsági település által adományozott emlékművet. A Lehel kürtjét, illetve Jászberény város címerét ábrázoló zománc-fém plasztika a település főterén kapott helyet. A vendéglátók akkor jelentették be, hogy viszonzásul egy Iránban sok helyen használt szerkezetet, a házak hűtésében segítő széltornyot, illetve annak arányos változatát küldik majd el a Jászság központjába.

Jászberény és Jazd testvérvárosi kapcsolatát a jászok 1995-ös világtalálkozója alapozta meg, ahol az iszlám ország akkori nagykövete szorgalmazta ezt a fajta együttműködést. Az első jászberényi küldöttség 1996 decemberében látogatott el Jazdba, ahol testvérvárosi egyezményt írtak alá. Azóta a jászberényiek több kiállításon, műsoros esten ismerkedhettek meg Irán kultúrájával, hagyományaival.