Két héten belül sztrájk lesz a közoktatásban

Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy a március 18-ai héten kezdődik a sztrájk a közoktatásban, ha addig nem egyeznek meg a kormánnyal. A Pedagógusok Szakszervezete nem vesz részt a sztrájkban, mert szerintük a PDSZ "nyitott kapukat dönget".
Vágólapra másolva!

Mendrey László budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy mintegy tíz nap múlva gördülősztrájkot tartanak, ami azt jelenti, hogy országszerte különböző helyeken kezdik meg a munkabeszüntetést, amelyhez csatlakozhatnak újabb és újabb iskolák. Ahol sztrájkot kezdenek, ott mindenhol három nappal a kezdete előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, valamint "a szülők sem maradnak információ nélkül", a gyerekek pedig "nem maradnak ellátatlanul", ugyanakkor a tanárok jogszerűen nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatások biztosítására.

Mendrey szerint azok a pedagógusok, akik leteszik a munkát, abban biztosak lehetnek, hogy "nem kell gyerekekkel foglalkozniuk". Az elnök szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vállalta, hogy valamennyi tankerületben biztosítja a tanulók elhelyezését, ehhez azonban azt kérte a PDSZ-től - amit teljesít is a szakszervezet -, hogy a sztrájk megkezdése előtt tájékoztassa őket a helyszínekről. Mendrey hozzátette, a kormány rendelkezésére áll még tíz nap, hogy "alkuképes ajánlattal" megkeresse őket.

A PDSZ azt követeli, hogy a tanárok munkaterhei ne növekedjenek, ehhez módosítani kell a köznevelési törvény munkaidőre vonatkozó passzusát, mert az elnök véleménye szerint a jelenlegi szabályozás maga után vonja a heti 51 munkaóra (egy felmérés szerint ténylegesen ennyit dolgoznak a pedagógusok) növekedését. Ezért követelik, hogy a törvény áprilisra tervezett módosításakor a kormány vegye ki a heti 32 óra, iskolában való kötelező tartózkodásról szóló részt, valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartaniuk, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá. A pedagógus-életpályamodellel együtt járó béremelésről szóló kormányzati ígéretek nem győzik meg őket, mert az ehhez szükséges 73 milliárd forintos összeg "még most sincs a költségvetésben", kifizetése "abszolút bizonytalan". Követelésük az is, hogy a kormány erre vállaljon garanciát, s ha ezt nem teljesíti, távozzon a hatalomból.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ugyanakkor a kormánnyal kötött megállapodás tételesen foglalkozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének követeléseivel, és a szakszervezetek közreműködésével készült munkaanyag már a szaktárca asztalán van. Galló Istvánné, a PSZ elnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a kormány betartja a megállapodásban foglalt ígéreteit, így ők nem vesznek részt a sztrájkban. Az érdekvédő kifejtette: a kormány és az öt szakszervezet által aláírt megállapodás foglalkozik a munkaterhekkel, és rögzíti, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekről kormányrendeletet kell alkotni. Ebben kell szerepeltetni a heti 22-26 óra közötti munkaidővel összefüggő feltételeket, azt is, hogy 22 óra feletti tanítás mely esetekben rendelhető el. Nyitott kapukat dönget a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete - fogalmazott a szakszervezeti vezető, hozzátéve: a minisztérium és a szakszervezetek szakértői dolgoznak a részleteken.

Hoffmann Rózsa, az emberi erőforrások minisztériumának köznevelési államtitkára pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem az országnak nem érdeke egy pedagógussztrájk. Kitért arra is, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, és hogy iskolán belül kell megszervezni a gyerekek felügyeletét a sztrájk idejére.