Bajnainak nincs tisztsége a saját pártjában

Vágólapra másolva!
Az Együtt 2014 vezetői péntek délelőtt megalapították pártjukat, az Együtt 2014 Választói Szövetség Pártot. A pártnak három társelnöke lesz, Szigetvári Viktor, Kónya Péter és Juhász Péter. Bajnai Gordonnak nincs tisztsége a szervezetben. A párt rögtön szövetségre lépett a volt LMP-s Párbeszéd Magyarország párttal, és közös listán indulnak majd a választáson. A volt kormányfő az alapítást bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy korszakváltásra van szükség Magyarországon, mert Orbán Viktor 2010-ben elcsalta a változást.
Vágólapra másolva!

Egy budapesti pincehelyiségben péntek délelőtt jelentették be, hogy megalakult az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt, amely rögtön választási szövetségre is lépett a volt LMP-sek által alapított Párbeszéd Magyarország Párttal(PM). A szövetségről szóló megállapodást Bajnai Gordon és Szabó Tímea írta alá.

A Haza és Haladás, a Szolidaritás és a Milla tagjai, összesen 30 ember által alapított pártot nem Bajnai Gordon volt kormányfő vezeti, hanem három társelnök: Szigetvári Viktor, Kónya Péter és Juhász Péter. Bajnai a PM-mel kötött választói szövetség elnökségi tagja lesz, és a szövetség kormányzati felkészülését vezeti. (A pártszövetségnek hat elnökségi tagja van, Bajnai, az Együtt 2014 párt három társelnöke, illetve a PM-es Szabó Tímea és Jávor Benedek.)

A jövő évi választásokra készülő szövetség két kampányfelelőst is választott: Szigetvári Viktor és a volt LMP-s, most PM-es Karácsony Gergely vezeti a kampányt. Korábban Bajnai Gordon az [origo]-nak adott interjújában februárban említette, hogy március 15-én már párttagokat is fognak toborozni. Bajnai arról is beszélt, hogy a kampányra a "sok kicsi sokra megy" elv mentén fogják összegyűjteni a pénzt. "Azt kell megérteni, hogy ezer forint is számít, sok egyezer forintos adománnyal is lehet segíteni minket" - mondta Bajnai.

Mert Orbán Viktor elcsalta a változást

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón is felszólalt. Azt mondta, ez az első konkrét tett, hogy két szervezet kinyilvánítja, "nem egymás ellenében, hanem közös listán indul, közösen állít miniszterelnök-jelöltet, és közösen készül kormányozni". Szerinte a párt megalapításának lényege benne van a szervezet nevében, "csak együtt lehet megbuktatni Orbán Viktort".

Bajnai szerint Magyarország ma megosztott, "a politika még a vasárnapi ebédre is rátelepszik, még irodalomból és színházból is kettő van", ezért gyökeres változás kell. Szerinte 2010-ben a Fidesz azzal nyert, hogy változást ígért, de "Orbán Viktor elcsalta a változást". Bajnai szerint Orbán "változás helyett megosztottságot hozott, félelmet és zsugorodást", ezért kell a korszakváltás.

"Aki azt akarja, hogy véget érjen Orbán Viktor uralkodása, szavazzon ránk. Aki azt akarja, hogy ne térjen vissza az, ami 2010 előtt volt, szavazzon ránk" - mondta Bajnai. Hozzátette, hogy "mindenki ellenfelem lesz, aki szándékosan hátráltat, hogy ezt elérjem". Bajnai az ellenzékieknek is üzent: szerinte az ellenzéknek tanulnia kell a hibáiból, "elég volt a taktikázásból, a huzavonákból, az ellenfél a kormányoldalon van".

Az alapítást bejelentő sajtótájékoztatón több ismert politikus is személyesen hallgatta Bajnai Gordon. A PM-től eljött Szabó Rebeka, Scheiring Gábor és Szilágyi László, és itt volt Balázs Péter korábbi külügyminiszter, illetve Gulyás Péter volt SZDSZ-es képviselő.

Soha ne lépj be pártba, fiam!

Kónya Péter erősebb szavakkal fogalmazta meg a pártalapítás célját: "pörölyként fogjuk elsöpörni Orbán Viktor önkényuralmát". Majd Juhász Péter anyja intelméről beszélt, amely úgy hangzott: "soha ne lépj be pártba, fiam, ne lépj be ebbe az undorítóságba!". Juhász meg is fogadta, hogy nem lép be pártba, csak ha ő alapítja, és szerinte most választóvonalhoz érkezett a magyar politika. Ezért vett részt az Együtt 2014 megalapításában.

Jávor Benedek, a PM társelnöke arról beszélt, hogy azért kell összefogni és leváltani Orbánt, mert az alaptörvény negyedik módosítása is bizonyítja, milyen rendszer épül itt, "egy orosz típusú irányított demokrácia".