Orbán: Tarlós heroikus küzdelmet folytat

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök és a főpolgármester hosszú távú megállapodást írt alá, amely adósságátvállalást és fejlesztési projekteket tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Ma végképp véget ér egy legenda - fogalmazott Tarlós István, mielőtt aláírták volna Orbán Viktorral az általuk történelminek nevezett Budapest-szerződést. Tarlós szerint a kormány és a főváros közti megállapodás megszületése "egyszer és mindenkorra rendezi annak a kérdését, hogy milyen a kormány és a főváros vezetése közti viszony" - utalt arra, hogy kinevezése óta Tarlós és a Fidesz között több komoly vita is volt.

Tarlós szerint a megállapodás azt a legendát is eloszlatja, hogy ők csak működtetik a fővárost, de nincsenek álmaik. A főpolgármester leszögezte, hogy igenis vannak álmaik, amelyek megvalósulása a most aláírt dokumentummal kezdődhet el. A megállapodás értelmében a kormány átvállalja Budapest adósságának hatvan százalékát, valamint 2014 és 2020 között fejlesztéseket vállal. A fejlesztések között a Duna-parti városrendezési kérdések megoldása és a közlekedési projektek ütemezése is szerepel.

Orbán és Tarlós örül a megállapodásnak. Fotó: Hajdú D. András [origo]

Orbán Viktor szerint hónapokba telt a megállapodás tető alá hozása, amely különösen Tarlós István "együttműködő magatartásának és készségességének köszönhető" - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán szerint Budapest elsősorban a budapestieké, de a nemzet fővárosa is.

Orbán méltatta a főpolgármester "heroikus küzdelmét", amellyel 2010 óta stabilizálta a várost, szerinte ez is "komoly bravúr volt". Orbán szerint a megállapodás a Budapest 21 címet kapta, amely arra utal, hogy a szerződés célja szerint a főváros a 21. században is a világ egyik legversenyképesebb városa legyen - mondta Orbán.