Ne írd alá, János! - az alkotmánymódosítás ellen tüntettek Budapesten

Vágólapra másolva!
Civil szervezetek garmadája csatlakozott az alkotmány negyedik módosítása elleni tüntetéshez, de csak néhány ezren jelentek meg. A beszédek után a Képviselői Irodaház, majd az Alkotmánybíróság felé vették az irányt. Végül megállapították, hogy az utolsó reményük az, ha Áder János nem írja alá az alkotmánymódosítást, így hétfőn a Sándor-palotánál folytatják.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmány utca Kossuth térre néző végétől a Honvéd utcáig állt a tömeg a délután 3-kor elkezdett tüntetésen, amelyen az alaptörvény tervezett, negyedik módosítása ellen tiltakoztak. Tudósítónk becslése szerint nagyjából két-háromezren lehettek a tüntetők. Az Alkotmány nem játék! mottójú rendezvény előjátéka volt csütörtökön a Fidesz-székház elfoglalása.

"Sok a fiatal, sok olyan arcot lehet látni, akik hasonló tüntetésekre szoktak járni" - jelentette tudósítónk. A szervezésben számos civil szervezet vett részt, mint például a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság vagy a Hallgatói Hálózat (a csatlakozó szervezetek névsorát itt olvashatja). A tüntetés vezérszónoka Tamás Gáspár Miklós volt, ő mondta el az első szónoklatot.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Néhány ezren jelentek meg a tüntetésen. További fotókért kattintson a képre!

A Város Mindenkiért Csoport egyik aktivistájának a beszéde közben tudósítónk közelében elsírta magát egy lány, aki ezt azzal magyarázta, hogy nagyon megérintette a hazaszeretetről szóló rész. A bátyja ugyanis egy olyan, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskolában tanár, ahol nemcsak romák, hanem hiperaktív és más mentális betegséggel küzdő gyerekek is vannak. A tömegben egy olyan férfit is lehetett látni, aki egy ötágú narancssárga csillagot tartott, utalva a Fidesz önkényuralminak tartott intézkedéseire.

Megindultak

Nagyjából fél ötig tartottak a beszédek, ezt követően dzsessz szólt a színpadon. A Hallgatói Hálózat tagjai felvetették, hogy vonuljanak Áder János köztársasági elnök lakhelye, a Sándor-palota felé, de erről egyelőre nem született döntés. Végül a Képviselői Irodaház felé vették az irányt, mintegy 1500-an indultak el a Szemere utcán keresztül. A tömeg ötre befordult a Markó utcába, hangosbemondón mondták, hogy az "Alkotmány nem játék, nem, nem, nem". A tömeg tudósítónk szerint megijesztette kicsit a Honvéd utcánál lévő játszótéren békésen játszó gyerekeket, sokan ugyanis dobolnak és csörgőznek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Jv26W9m8jgZwTtZd

A Fehér Ház lépcsőjénél két sorban álltak a rendőrök, amikor megérkeztek a tüntetők. Megafonban olvasták fel a Fidesz 1989-es programját, ezt a tömeg visszaskandálta, illetve kinevette. Ezt követően a Margit hídon keresztül az Alkotmánybírósághoz indultak, de tudósítónk szerint a végső cél a Sándor-palota lesz.

Egy gimnáziumban tanító angoltanár szerint ez az alkotmánymódosítás az utolsó csepp a pohárban, különösen a hajléktalanokat érintő rendelkezések és az, hogy az AB nem veheti figyelembe a korábbi döntéseit. A tömeg azt skandálja a 4-6-os villamoson ülőknek, hogy gyertek velünk, és hogy a villamos is csengessen, mert "aki dudál, velünk van".

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A tüntetők az Alkotmánybíróság felé vonulnak

Amikor a tüntetők a híd budai hídfőjéhez értek, kicsit megzavarhatták az RTL Klub új valóságshow-jának forgatását. A lakás ugyanis a hídfőnél van, és amikor megjelentek a tüntetők, mindenki kiözönlött belőle az erkélyre, és fotózta a tüntetést.Tudósítónk szerint sokan dobolnak, söröznek, boroznak.

Ne írd alá, János!

Végül este hatra értek az AB épületéhez, ahol elénekelték a Szózatot. Egy idős férfi erre megjegyezte, hogy "ennyi gyaloglás után?" Az első felszólaló azt mondta, nem hagyhatják annyiban a jogállam bukását, és tulajdonképpen a Fidesz 1989-es programját szeretnék megvalósítani, amelyet most a kormánypárt semmibe vesz.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Fidesz régi programját akarják megvalósítani

A HaHa egyik aktivistája azt mondta, hogy a parlament úgyis el fogadja az alkotmánymódosítást, ezért már csak abban bízhatnak, hogy a köztársasági elnök nem írja azt alá. Hétfő estére Áder János hivatala, a Sándor-palota elé hívták az embereket, eközben a tömeg azt skandálta, hogy "ne írd alá, János!" A tüntetés fél hét körül ért véget, a szervezők arra szólították fel a résztvevőket, hogy békésen menjenek haza.

Miért tüntetnek?

A kormánypártok február 8-án nyújtották be a parlamentnek alkotmánymódosító javaslatukat, amely az Alkotmánybíróság által korábban megsemmisített átmeneti rendelkezések többségét beemelné az alaptörvénybe. A kormányoldal úgy döntött, hogy az előzetes választási regisztrációt - amelyet az AB szintén alkotmányellenesnek talált - nem fogja tartalmazni az alaptörvény, a kampánykorlátozások egy részét viszont igen.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Tamás Gáspár Miklós beszéd közben. További fotókért kattintson a képre!

A javaslat kimondaná, hogy az alaptörvény tavaly januári hatálybalépése előtt meghozott AB-határozatok hatályukat vesztik, de ez nem érinti az általuk kifejtett joghatásokat. Ugyancsak az alkotmány része lehet a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említené az MSZP utódpárti felelősségét.

Az alaptörvénybe írnák, hogy törvény vagy helyi önkormányzati rendelet jogellenessé nyilváníthatja, hogy bárki közterületen éljen, illetve kimondanák, hogy a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.