Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy illegális petesejt-kereskedelem és nem szerinti diszkrimináció folyik egy budapesti meddőségi klinikán - ez olvasható ki az Egészségügyi Tudományos Tanács legfrissebb állásfoglalásából. A testület emiatt az ellenőrzés szabályozásának szigorítását sürgeti. A testület nem nevezte meg az érintett klinikát, de az [origo] több forrásból is megerősített értesülései szerint a Versysről van szó.
Vágólapra másolva!

A nem megfelelő ellenőrzési rendszerrel és szabályozással visszaél egy budapesti meddőségi klinika - erről közölt állásfoglalást az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT). A dokumentum szerint "az ETT hatósági vizsgálatot kezdeményezett egy központ tevékenységével kapcsolatban, illetve jogalkalmazó hatóságot tájékoztatott" - áll a testület hétfő este kiadott írásban.

Az ETT az [origo] több forrásból megerősített értesülései szerint a Versys Klinika ügyében ült össze, amely ügyében az ÁNTSZ is vizsgálatot indított. A gyanú szerint a klinikán futószalagon folynak olyan orvosi vizsgálatok a beültetés előtt álló előembriókon, amelyek még kutatási fázisban vannak, így azt rutinszerű eljárásra a nemzetközi szakirodalom nem javasolja.

Az ETT illetékes testülete, a Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) szerint "mindenképpen jogszabályi módosítások szükségesek a szakhatósági ellenőrzés lehetőségének és feltételeinek szabályozásában". Az ETT nem kíván gátat emelni a tudományos-szakmai fejlődéssel szemben, de el kívánja kerülni többek között a nem szerinti diszkriminációt és az illegális petesejt kereskedelmet, aminek a veszélyeit érzékeli - írja a közlemény.

A bizottság megállapította, hogy "a hatályos törvények betartása folyamatos és szigorú szakhatósági ellenőrzést igényel", és "határozott lépéseket sürget annak érdekében, hogy megszülessenek az új technológiák alkalmazásához illeszkedő jogszabályi módosítások" - olvasható az állásfoglalásban.

Az ÁNTSZ érdeklődésünkre továbbra is azt közölte: folyik a vizsgálat, mely várhatóan jövő héten zárul le, addig nem nyilatkoznak.