Hamisított sajtot vontak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
Többhetes vizsgálat eredményeként közel negyven tonna hamis sajtot vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberei. Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzése növényi zsírt talált a vizsgált lengyel eredetű élelmiszerben, a hamisított terméket visszaszállítatja a lengyel forgalmazóhoz.
Vágólapra másolva!

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakemberei közérdekű bejelentés nyomán vettek mintát a lengyel üzemekből származó, sajtnak nem nevezhető termékekből. A vizsgált élelmiszerek zömét növényi zsír felhasználásával készítették. Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozással szemben (BEN HOLDING Zrt.) több tízmillió forint bírság kiszabása vár.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló szigorú uniós előírások alapján a sajtok kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, ebben az esetben a fogyasztókat megtévesztették.