Az ellenzéké lesz a főváros március 15-én

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Brüsszelben tölti a március 15-ét, az állami ünnepségen vagy Kövér László, vagy Áder János beszél majd helyette. A Fidesz nem tart külön rendezvényt, az MSZP Miskolcra megy, így a fővárosban csak a kisebb ellenzéki pártok és mozgalmak ünnepelnek majd.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor Brüsszelben védi meg a rezsicsökkentést március 15-én, így nem mondhatja el Budapest-szerte reklámozott ünnepi beszédét. A miniszterelnök sajtófőnöke az [origo] kérdésére azt közölte, hogy kormányfői csúcs lesz Brüsszelben, az európai gazdaság jövője és az EU-Oroszország kapcsolatok szerepelnek a napirenden. "Ezek Magyarország számára fontos témák, ráadásul a rezsicsökkentés miatt hazánk támadás alatt áll, a rezsicsökkentést meg kell védeni Brüsszelben is". Arról, hogy a március 15-i múzeumkerti ünnepi beszédet a köztársasági elnök vagy az Országgyűlés elnöke mondja el, hamarosan döntés születik - írta Havasi Bertalan. Akár Kövér László, akár Áder János helyettesíti majd a miniszterelnököt, az biztos, hogy beszédet mond majd még Tarlós István főpolgármester is.

Az ünnepség délelőtt 11 órakor kezdődik a Nemzeti Múzeumnál, a műsorban közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes és Tolcsvay László, aki 40 évvel ezelőtt zenésítette meg a Nemzeti dalt, és most először adja elő állami ünnepségen. Az ünnepség után menet indul a budai Várba, ahol egész nap ingyenes programok várják majd az ünneplőket. A "Tisztelet a bátraknak!" mottójú programsorozaton fellép mások mellett a Balkan Fanatik, Buda Folk Band és vendégei és a Kaláka együttes. A Kapisztrán téren gyermekprogramok, óriásbábosok várják a kicsiket, de lesz huszárkonyha és fegyveres lovas és gyalogos bemutató is. Ráadásul sok múzeum és a Parlament is ingyenesen látogatható ezen a napon, de az utóbbi csak 14.30-ig, mivel délután 16 órától az állami kitüntetéseket adják át a Parlament Kupolatermében.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Fidesz nem tart pártrendezvényt, de a kormánypártok több vezető politikusa is ünnepel majd. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és az V. kerület polgármestere a Szent István téren mond beszédet 16.30-kor a belvárosi önkormányzat által szervezett ünnepségen. A meghívóban mindenkit arra kérnek, hogy egy szál virágot vigyenek a téren felállított kopjafához. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Hódmezővásárhelyen lesz, Harrach Péter, a kereszténydemokraták frakcióvezetője Márianosztrán mond ünnepi beszédet. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Erdélyben vesz részt megemlékezéseken, és ünnepi beszédet mond Kézdivásárhelyen, majd Sepsiszentgyörgyön.

Az MSZP Miskolcra megy

Bár az ellenzéki pártokat harminc értelmiségi nyílt levélben kérte, hogy együtt álljanak színpadra, nem fogadták meg a kérést. Az MSZP egyáltalán nem is ünnepel a fővárosban, de ez így volt már tavaly is: akkor Esztergomba mentek, most Miskolcon tartanak fáklyás felvonulást. Az "orbáni önkény elleni tiltakozó demonstráció" és a felvonulás 17 órakor kezdődik. Aki nagyon akar, a fővárosban is találkozhat szocialistákkal: a párt több politikusa részt vesz a Szabad Sajtó Alapítvány idei Szabad Sajtó Díjának átadásán, amelyet az A38 hajón tartanak, a meghívó szerint azért, hogy az ünnepség ne akadályozza a közelbe tervezett demokratikus ellenzéki rendezvények lebonyolítását.

Külön a párt, külön a mozgalom

Bajnai Gordon és csapata először tart rendezvényt pártként, egyből az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd Magyarországért párttal közösen. A két fiatal párt Demszky Gábor emlékezetes, tojászáporos március 15-i beszédeinek helyszínén, a Március 15. téren ünnepel majd "Talpra magyar!" címmel.

Innen átvonulnak a Kálvin térre, ahol Bajnai egyik fő szövetségese, a Milla kezd 17 órakor. A Milla eddig minden rendezvényét az Erzsébet híd lábánál, a Szabad Sajtó útján tartotta, de a Ferenciek tere átépítése miatt új helyszínt kellett választaniuk. Az "Azért a víz az úr" című rendezvényen felszólal majd Majtényi László korábbi adatvédelmi biztos, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és koncertet ad a Kistehén zenekar. A tüntetés Facebook-oldalán már közel kilencezren jelezték, hogy ott lesznek a Kálvin téren, ahol már fél öttől kezdődik a bemelegítés.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
A Milla egy korábbi március 15-ei tüntetése az Erzsébet hídnál

Külön ünnepel a Demokratikus Koalíció is: 15.30-tól az Egyetem téren beszédet mond Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba, illetve bemutatják a párt 12 pontját. Vadai Ágnes DK-képviselő szerint azt szeretnék elérni, hogy március 15-e a demokratikus ellenállás kezdő napja legyen, ugyanis abban egyetértés látszik közöttük, hogy az Orbán-kormánynak mennie kell.

Korunk Petőfije

A Jobbik központi ünnepsége 15 órakor kezdődik a Deák Ferenc téren, de előtte, a fővárosi Kodály köröndön még beszédet mond Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő, Novák Előd, a Jobbik alelnöke és Szilágyi György, a párt budapesti elnöke. A beszédeket követően a résztvevők átvonulnak a Deák Ferenc térre, ahol többek között Vona Gábor pártelnök, Morvai Krisztina, EP-képviselő és Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő is ott lesz. Dúró Dóra szóvivő szerint lesz meglepetésvendég, valamint Hungarica-koncert a beszédek végén.

Az LMP kihasználja, hogy egyik képviselőjük arcszőrzete hasonlít Petőfi Sándoréra, és "kerékpáros örömtekerésre" hívják a támogatóikat "Vágó Gáborral, korunk Petőfijével, a márciusi ifjakra emlékezve". Az érdeklődőket 10.30-tól várják a Deák Ferenc térre, a "régi Gödörhöz", majd eltekernek a Teleki térre, ahol beszédet mond Schiffer András, a párt országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. Lesz még faültetés mert "a két éve ültetett 8 fát kitörték a szélsőségesen lepukkant környezetet kedvelők, szóval most ültetünk egy nagyot". A Pilvax közben 12 órakor korunk Petőfije is beszél majd egy rendhagyó történelemóra után. A rendezvény a Vérmezőn ér véget, ahol "48-as dalokat éneklünk Galkó Balázzsal, végül zsírosdeszkás piknikezéssel élvezzük a tavaszt". A párt valószínűleg nem nézte az időjárás-jelentéseket, mert péntekre tavaszi meleg helyett mínuszokat és havazást jósolnak a meteorológusok.