Áder János aláírja az alkotmánymódosítást

Vágólapra másolva!
A köztévé híradójában jelentette be a köztársasági elnök, hogy aláírja az alkotmánymódosítást, függetlenül attól, hogy az tetszik-e neki, vagy sem. Áder azt mondta: megválasztása pillanatában világossá tette, hogy ha száz jó törvényt kap, százat ír alá. Ha száz rosszat, százat küld vissza az Országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

Áder János aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt - jelentette be az államfő a köztévé híradójában csütörtök este. Az államfő beszédében közölte: annak figyelembevételével hozta meg döntését, hogy megfogadta, Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni fogja az alaptörvényben rá rótt felelősséget.

"Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" - fogalmazott.

Áder János elnöki közleményt is kiadott az alaptörvény-módosítással kapcsolatban. Ebben azt írja: hisz benne, hogy néhány dologban politikai nemzetünk minden tagja egyetérthet. "Az elmúlt napokban hosszú órákat töltöttem azzal, hogy Alaptörvényünk negyedik módosításának elfogadása kapcsán tanulmányozzam a sajtóban megjelent véleményeket, érveket, hogy elolvassam a hozzám küldött leveleket, üzeneteket, hogy meghallgassam szakértők okos - és olykor indulatoktól vagy politikai szándékoktól sem mentes - érvelését".

Nézze meg Áder János elnöki közleményét!

Áder így folytatja: döntésében egyetlen cél vezérelte, ez pedig az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete. "Felelősen gondolkodó polgár senkit sem biztathat arra, hogy vegye semmibe a törvény betűjét, és arra sem, hogy alkotmánysértést kövessen el. Egy állam ugyanis attól jogállam, hogy annak törvényeit és alkotmányos rendelkezéseit mindenki betartja. Különösen fontos elvárás ez az államfővel szemben. Mert ha az államfő úgy döntene, hogy megengedhető az alkotmányellenesség útjára lépni, annak csak egyetlen következménye lehetne. Amit egyikünk sem kíván. Káosz. Zűrzavar. Törvénytelenség".

"Megválasztásom pillanatában világossá tettem: ha száz jó törvényt kapok, százat írok alá. Ha száz rosszat, százat küldök vissza az Országgyűlésnek". Áder azt írja, hogy döntse az: az alaptörvényben foglalt elnöki kötelezettséggel egyezően - az Alaptörvény negyedik módosítását aláírja és kihirdeti. "Ez az egyetlen alkotmányos választásom, amely összhangban van eskümmel, a fennálló törvényes rendelkezésekkel és az Alkotmánybíróság 20 év alatt meghozott határozataival".

"Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez. Biztosan tudom, hogy sok millióan vannak, akik így éreznek, így gondolkodnak, és így is cselekednek.Én is ezt teszem. Ezt teszem nemzetünk mindazon tagjaival együtt, akik a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát szeretnének országunkban. Minden nap és minden percben arra törekszem, hogy minden ügyben eskümhöz híven járjak el. Ehhez Kölcsey hitvallása ad újra és újra erős támaszt, amely így szól: a haza minden előtt - zárul az elnöki közlemény.

A parlament hétfőn fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely többek között érinti az Alkotmánybíróság jogköreit, a felsőoktatást, a hajléktalanokat, illetve a kampányszabályokat is. A legfontosabb változásokról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Az alaptörvény azt mondja ki, hogy "az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását az Országgyűlés elnöke aláírja, és megküldi a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését." Jogértelmezési kérdés, hogy ezek alapján az államfő kérheti-e az Alaptörvény előzetes normakontrollját. Több alkotmányjogász, köztük Sólyom László volt köztársasági elnök szerint van mozgástere az elnöknek, és Áder János dönthetett volna úgy, hogy nem írja alá a módosítást. Az [origo] információi szerint ugyanakkor Áder János és stábja már korábban a szigorúbb értelmezéssel ért egyet, miszerint nincs mozgástere.

Információink szerint a döntést már Orbán Viktorral is megbeszélte Áder, és abban maradtak, hogy Áder küszöbön álló külföldi tárgyalásain - az államfő hétfőn a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszéléseket - is megvédi majd a módosítást, és egyértelművé teszi, hogy a nyomás ellenére sem fogja visszaküldeni vagy alkotmánybírósági kontrollra küldeni a szöveget.

A módosítás ellen az elmúlt napokban több tüntetés is volt Budapesten, és a módosítás külföldről is több kritikát kapott. Aggodalmait fejezte ki például José Manuel Barrosso, az Európai Bizottság elnöke, a német külügyi államminiszter, a bajor parlamenti elnök pedig lemondta találkozóját Kövér Lászlóval.