A Kúria elnöke visszaszólt Orbánnak

Vágólapra másolva!
A bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve - így reagált Darák Péter, a Kúria vezetője Orbán Viktor hétfői kijelentésére. A kormányfő hétfőn a parlamentben bírálta és botrányosnak nevezte a bíróság múlt heti döntését, amelyben az energiaszolgáltatóknak adott igazat a kormánnyal szemben. Darák felhívta a figyelmet arra is, hogy a bíróságok iránti közbizalom csak akkor őrizhető meg, ha "a bíróságok munkájával kapcsolatos véleménynyilvánítás tárgyilagos, szakszerű, és a tények pontos ismeretén nyugszik".
Vágólapra másolva!

"Az Alaptörvény úgy rendelkezik, hogy a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatóak" - így reagált közleményében a Kúria elnöke, Darák Péter Orbán viktor hétfői felszólalására, amelyben kritizálta a bíróság egyik döntését.

A Kúria elnöke hangsúlyozza, hogy "a bíróságok iránti közbizalom csak akkor őrizhető meg, ha a bíróságok munkájával kapcsolatos véleménynyilvánítás tárgyilagos, szakszerű, és a tények pontos ismeretén nyugszik. Az eljárási kereteken kívüli reagálások, vélemények az ítélkezést nem befolyásolják".

Orbán Viktor hétfőn botrányosnak nevezte a bíróság múlt heti döntését, amelyben nem jogerősen az energiacégeknek adott igazat. A kormány gáz- és villanyárcsökkentésről hozott döntését korábban bíróság előtt támadták meg azok a cégek, amelyek azt sérelmesnek gondolták. "Az indítványuk szerint vissza akarnak térni a magasabb árhoz. Ezt a bíróság megvizsgálta, és a vállalatoknak adott igazat a magyar kormánnyal szemben" - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a cégek összefogtak az emberek ellen, hogy akadályozzák a terhek csökkentését, és "ez arcátlanság". Orbán hozzátette, hogy "a bíróság döntése botrányos. Szeretném világossá tenni, hogy Magyarország elég erős ahhoz, hogy az emberek érdekeit érvényesítse". Orbán ezután jelentette be, hogy a kormány új törvényjavaslatot terjeszt be, amely szerint a rezsi az eredetileg tervezettnél is nagyobb arányban csökken majd.

Darák Péter a szerdai közleményében azt írta: "a bíróság a jogvitát véglegesen nem döntötte el. A Hivatal határozatát elsősorban azért helyezte hatályon kívül, mert a hatóság a felhívásában megjelölt határidőt megelőzően, a felek nyilatkozatának bevárása nélkül hozta meg a döntését". Darák hozzátette, hogy a Kúria tiszteletben tartja az alsóbb fokú bíróságok döntéseit, és "tartózkodik attól, hogy azokról a jogorvoslati eljárás keretein kívül véleményt nyilvánítson".