Bűnbanda bontott autókat Nyíregyházán

Vágólapra másolva!
A bűnbanda tagjai főként Ausztriában loptak el nagy értékű személygépkocsikat, amelyeket aztán egy nyíregyházi telephelyen szereltek szét, és Ukrajnában értékesítettek alkatrészként. Négyszázmillió forintnyi lehet a kár.
Vágólapra másolva!

Autótolvaj bűnszervezetet lepleztek le Nyíregyházán - jelentették be a felderítésben közreműködő magyar és osztrák rendőrségi vezetők szerdán.

Balogh Barnabás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója elmondta: a döntően ukrán állampolgárokból álló banda tagjai főként Ausztriában loptak el nagy értékű személygépkocsikat, amelyeket aztán egy nyíregyházi telephelyen szereltek szét, és Ukrajnában értékesítettek alkatrészként. Az értékesíthetetlen karosszéria-elemeket pedig magyarországi MÉH-telepeken adták le. Az eddig azonosított alkatrészek alapján a szakemberek 300-400 millió forint közötti összegre becsülik az autótolvajok által okozott kárt - közölte Balogh Barnabás. Az ügyben Magyarországon jelenleg hat - négy ukrán és két magyar - gyanúsított ellen folyik eljárás. Közülük négy embert már előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság, egyet pedig lakhelyelhagyási tilalommal sújtottak.

Erhart Rainer, Burgenland tartomány rendőrségi bűnügyi igazgatója közölte: az osztrák rendőrök eddig egy ukrán állampolgárt fogtak el, illetve bírósági döntést várnak egy bécsi autótolvaj, valamint két, Pozsonyban elkövetett gépkocsilopás gyanúsítottjának ügyében is.

A szabolcsi rendőrök a lopások felderítése közben jutottak el Nyíregyháza borbányai városrészének külterületén lévő autóbontó-telephelyre, amelyet figyelni kezdtek. A magas kerítéssel körbevett telephelyről február 27-én erős zajt halottak, ezért behatoltak oda, és tetten értek két ukrán állampolgárt, amikor egy korábban Nyíregyházáról ellopott Mercedes személygépkocsit vágtak szét. A telephelyen a rendőrök nagy mennyiségben találtak autómotorokat, más alkatrészeket, sőt osztrák rendszámtáblát is, ezért az ügybe bevonták a burgenlandi rendőrkapitányságot, amelynek különleges egysége Ausztria teljes területén illetékes autólopási ügyekben.

Balogh Barnabás megjegyezte: a telephelyen összesen 77 jármű benzintankját találták meg, így elképzelhető, hogy a többi autó is illegális bontásból származik.