Facebookon kérnek segítséget a hóban rekedtek

Vágólapra másolva!
Több mint tízezren osztották meg a Facebookon az egyik, a hóban rekedtek megsegítésére felszólító képet. A fotó alatti hozzászólásokban a hóban rekedtek családjai és a kimentetteknek szállást kínáló családok osztják meg, amit tudnak.
Vágólapra másolva!

"Szívesen menedéket adok pár embernek otthonomban, aki az M1-es autópályán rekedt, vagy valamelyik parkolóban rostokol, szállás hiány miatt" - írja egy pápai facebookozó. "A férjem munkából hazajövet akadt el az m7-esen, tegnap délután, és azóta is ott vesztegelnek, étlen szomjan, és fáznak" - írja egy aggódó nő a közösségi oldalon. A felhasználók a minennapokban YouTube linkek és vicces képek megosztására használt szolgáltatást a hóban rekedtek kimentésének szolgálatába állították.

SOS a Facebookon

A teljesen találomra kiválasztott, információs központként szolgáló Facebook oldalak mellett megjelentek olyan csoportok is, amelyeket a katasztrófahelyzet kezelésére hoztak létre. A közel ötszáz taggal rendelkező HungarySOS oldalra folyamatosan osztják meg az M1-es autópályán rekedtekről szóló híreket. A mindennapokban közösségi munkakereső csoportként működő Szárnyas Fejvadász is katasztrófa módba váltott, és a melegedőhelyek címeit és telefonszámait, valamint útihíreket oszt meg.

A közösségi oldalon terjedő segélykérések között akadnak tévinformációk is. Több csoportban is feltűnt egy Várpalota mellett a hóban rekedt, kismamáról, aki a kocsiban szült. Róla azonban később már azt írják, hogy nem Várpalota környékén van.

Joci a hóban

A közösségi oldalon megosztott információk többnyire pontosnak bizonyultak. Az [origo] riporterének sikerült beszélnie a Bodajk és Fehérvárcsurgó között a 81-es főúton ragadt Józseffel, akinek segítségkérését több tucatszor osztották meg. A férfi szerint a főúton akár Kisbérig is állhat a sor, rengeteg autó torlódott fel, amelyeket egyre jobban betemet a hó.

Az ausztriai útra induló csapatnak élelmiszere és innivalója van, és benzin sincs fogytán. József elmondása szerint a legnagyobb problémát a vécézés jelenti, mert elég pár percre kiszállni a kocsiból a hófúvásba, hogy az ember ruhája átázzon. A traktorosokkal és a katasztrófavédelemmel is sikerült beszélniük a 81-es úton ragadtaknak, ám reggel még egyik fél sem tudta megmondani, mikor érnek el forrásunk kocsijához. A busz utasait végül kevéssel dél előtt mentette ki a katasztrófavédelem.

"Traktor beizzítva"

A segélykérők között kis számban, de feltűnnek azok is, akik segítséget tudnak nyújtani. Az [origo] mobiltelefonon érte utol Madarász Attilát, aki a Balaton déli partján rekedteknek próbál segíteni. Madarász elmondta, hogy március 14-én már délelőtt is hívták autókat menteni, és még este 9-10 óra között is telefonáltak, hogy négy autót és egy olasz turistabuszt rekedt a hóban. Ma azonban már nem keresik, mert Balatonlelle környékén normalizálódott a helyzet, már az autópálya aszfaltja is látszik a latyak alatt.