Reménytelen a helyzetünk - autósok az M1-es autópályáról

havazás, hóhelyzet, időjárás, Tűzoltó dolgozik a hófúvásban a Tapolcára vezető behavazott úton történt baleset helyszínén, Tótvázsony határában 2013. március 14-én
Vágólapra másolva!
Katasztrófahelyzet alakult ki az M1-es autópályán, ezrek töltötték az éjszakát Győr közelében a sztrádán rekedve, 1400 autót és 400 embert még mindig nem sikerült kimenteni. A katasztrófavédők - akik kérik, hogy mindenki maradjon a kocsijában - több ezer embert kimentettek már, de még sokan vannak olyanok, akik semmilyen segítséggel nem találkoztak, pedig az éjszakát is a hó alatt, a kocsijukban töltötték. Az [origo]-nak nyilatkozó autósok szerint viszont mindenki sokat próbál segíteni a másiknak.
Vágólapra másolva!

Herczku György ötödmagával - a feleségével, két gyerekével és a nagymamájukkal ragadt az M1-es autópályán 15 órával ezelőtt, több ezer autóshoz hasonlóan. A kocsisor azóta nem mozdul, nekik még van benzinük, úgyhogy tudnak fűteni, és maradt innivalójuk is, meg egy kis ropi és kifli, úgyhogy nem éheznek. A gyerekek egész jól bírják, elszórakoztatják magukat, keresztrejtvényt fejtenek - mondta a férfi az [origo]-nak.

A kocsijuk a Győr felé vezető oldalon, a 97. kilométerkő környékén vesztegel, itt akkora a hófúvás, hogy a környékbeli kocsikat teljesen belepi a hó, ellátni száz méterre sem lehet, így ötletük sincs, hogy milyen hosszú lehet a kocsisor. A túloldalon a pálya üres, ott tizenvalahány órája egyetlen kocsit sem láttak, úgy gondolják, hogy teherautók állhattak keresztbe.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
Lezárták az M1-M7-est Budapest felől - galéria a kép mögött

Nulla fok környékén lehet, mintha kicsit elkezdett volna olvadni - mondta reménykedve Herczku, de hozzátette, hogy elég reménytelennek tűnik a helyzetük. Ugyanis 15 órája nincs jele semmilyen segítségnek, és azt sem tartják valószínűnek, hogy a közeljövőben érkezik valaki. Ahhoz, hogy ki tudjanak szabadulni a hó fogságából, minimum egy tank vagy valamilyen lánctalpas kellene - mondta. Egy helyi rádióban mondanak be újabb és újabb információkat, ezek azonban nem mindig megbízhatóak, de arra legalább jó a rádió, hogy tartsa egy kicsit a lelket az emberekben - mondta.

A körülöttük levő autósoknak még maradt benzin a kocsijukban - ők időnként kiszállnak, megmozgatják a tagjaikat, letakarítják a havat a kocsijaikról -, de többeket látott már kis tartállyal gyalog elindulni a bábolnai benzinkút felé, ami néhány kilométerre lehet onnan, ahol ők vesztegelnek.

Mindenki segít

Balázs Borbála és családja a 96-97-es kilométerkőnél vesztegel Győr közelében, az autóban négyen ülnek, köztük egy négyéves és egy másfél éves kisgyerek. "A gyerekek elég rugalmasak, nem gondoltam volna" - mondta az [origo]-nak az asszony. A család tegnap délután kettőkor indult el otthonról, és este fél 6 óta egy tapodtat sem mozdult előre az autójuk. A kocsijukban még van fél tank benzin, ezért nem fáznak.

A szomszédos sorban csak kamionosok állnak, tőlük kaptak egy kis ennivalót, mert abból gyorsan kifogytak. Többek között a Facebookon kértek segítséget, és így úgy tudják, hogy már több civil próbál a közelükbe jutni, akik terepjáróval indultak el a kocsisorok felé, hogy élelmet és vizet vigyenek az ott ragadt autósoknak. "Mindenki nagyon segítőkész", mondta a nő, de hozzátette, hogy eddig semmilyen hivatalos segítséget nem kaptak. Az előttük levő kocsiban egy idős házaspár ül, az egyikük cukorbeteg, hozzá állítólag már úton van a mentőhelikopter.

Katasztrófahelyzet van az M1-esen

Katasztrófahelyzet alakult ki, az országban több száz autó és sok ember került a hó fogságába, akiket lehetett, kiszabadítottunk - mondta délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón Pintér Sándor belügyminiszter. Akik a gépjárműben maradtak, azoknak élelmiszert, vizet és üzemanyagot igyekeztünk juttatni, hogy tovább tudják fűteni a kocsijukat. Mindent megteszünk - mondta Pintér, hozzátéve, hogy óránként újra tájékoztatást fognak adni az aktuális helyzetről (erről itt olvashat részletesebben).

Forrás: Pál Balázs olvasónk felvétele
Az M7-es Székesfehérvárnál (olvasónk fotója) - galéria a kép mögött

Az M1-esen és az M7-esen alakult ki a legnehezebb helyzet - mondta a tájékoztatón Bakondi György, a katasztrófavédők főigazgatója. Az M1-esen a két autópálya-sávot bontják jelenleg is Komárom-Esztergom és Győr megyében is, hogy visszafordulhassanak a megrekedt autók - tette hozzá. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az elmúlt 24 órában 4000 embert és 2000 elakadt járművet mentettek ki a hó fogságából, de még mindig 1400 autó és mintegy 400 autós van a hó fogságában.

Nyomatékosan kérjük, hogy senki ne induljon útnak, ha nem muszáj. Azt is kérte, hogy mindenki maradjon a gépkocsijában, és várja meg a mentést. Ha elfogy az üzemanyag, akkor se szálljanak ki, hanem a mögöttük vagy előttük álló gépkocsiba üljenek át - mondta Bakondi.

Pintér Sándor újságírói kérdésre azt mondta, elégedett a katasztrófavédelmi és rendvédelmi szervek munkájával, viszont az időjárással és az állampolgári felelősséggel nem. Szerinte egyértelmű volt, hogy milyen rossz időjárás várható, ezért nem lett volna szabad útnak indulniuk.

A belügyminiszter szerint a hatóságok óriási erőfeszítéseket tettek, negyven órája mentik az autókat a sztrádákon. Bakondi György szerint a meteorológiai jelentések alapján a hatóságok maximálisan fel voltak készülve, időben elrendelték a kamionstopot. Pintér Sándor hozzátette: emberemlékezet óta nem volt ilyen időjárás, és a szolgálatok jelesre vizsgáztak.

Arról, hogy néhány helyen az autópályán rekedt emberek önhatalmúlag bontani kezdték a korlátokat, Pintér Sándor azt mondta: "ne keverjük össze az anarchiát és a szervezett együttműködést". Arra az újságírói felvetésre, hogy több melegedőbusz étel és ital nélkül indult útnak az autópályán rekedtekhez, a belügyminiszter azt mondta: ha kicsit éhes valaki, azt kibírja, ha kihűl , azt nem.

A havas utakon, vasúti várókban, elzárt településeken rekedt olvasóinkat kérjük, hogy küldjenek fotókat, videókat, beszámolókat a [email protected] címre.

A hóhelyzetről szóló, folyamatosan frissülő összefoglalónkat itt találja meg, percről percre tudósításunkat pedig itt olvashatja.

Ezen a folyamatosan frissülő közösségi térképen, amelyet az SOS Hungary csoport szerkeszt, látható egy csomó átmeneti szálláslehetőség, és az elakadt segítséget kérők közül is sokan szerepelnek rajta.