Kiszabadult a hó alól az ország

Vágólapra másolva!
Szombat estére javult a közlekedési helyzet az országban,  több útszakasz azonban még mindig, már napok óta járhatatlan maradt, és több tízezrek vannak még áram nélkül. Az M1-es autópályán szombat estére ismét óriási dugó keletkezett, sokan valószínűleg ismét a sztrádán éjszakáznak.
Vágólapra másolva!

.Minden, a korábbi napokban a hótól elzárt település megközelíthetővé vált szombat délutánra, és a járhatatlan utak száma is jőócskán lecsökkent. Az esti órákra ismét óriási dugó alakult ki viszont az M1-es autópályán, a sztrádán veszteglő olvasóink szerint leginkább a szélső sávot elfoglaló kamionoktól és a többnyire már felszáradt útra küldött hókotróktól.

Késő éjjel még semmit nem haladt a forgalom Tatabánya magasságában, a dugóban álló olvasóink ingerülten kérték ki maguknak a katasztrófavédelem kora esti jelentését, miszerint minden rendben van a sztrádán.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság illetékese, Kossa György szombat délutáni bábolnai tájékoztatóján ugyanis azt mondta, hogy az M1-esen délután öt órára mindkét sávon, mindkét irányban helyreállt a forgalom.

Az Útinform szombat este fél nyolcas jelentése már azzal a megjegyzéssel árnyalta a képet, hogy a korábbi lezárásokat feloldották, hogy az óriási torlódás miatt csak lépésben lehet haladni. Az autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán még sokkal rosszabb helyzetről számolt be a szervezet.

Szombat késő este óriási volt még a torlódás az M0-s autóúton az M1-es autópálya, illetve az 1-es főút felé vezető oldalon is.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba
A képre kattintva galéria nyílik

Az elzárt települések és járhatatlan utak felszabadításával párhuzamosan a rendőrség este arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő 12-24 órában is nehezen járható, jégbordás szakaszokra lehet számítani az autópályákon, valamint a fő- és mellékutakon.

A katasztrófavédelem és a rendőrség szombat délutáni közös közleménye szerint országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából.

Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Papp Károly országos rendőrfőkapitány a nap folyamán beszámolót tartott az elmúlt napok rendkívüli, télies időjárása nyomán kialakult helyzet részleteiről. A belügyminiszter a tájékoztatón azt mondta, a rendkívüli időjárás miatt kialakult közlekedési, valamint áramszolgáltatási problémák összesen 270 ezer embert érintettek.

Arra az újságírói kérdésre, hogy miért nem rendelték el a médiában korábban már kipróbált katasztrófariadó-tervet, a belügyminiszter azt válaszolta, hogy a rendkívüli időjárás nem érintette a teljes országot. A rendőrség és a katasztrófavédelem egységei a zárt láncú rádión egyébként megkapták ezt az ismertetést - tette hozzá. Megjegyezte továbbá, hogy a meteorológiai szolgálat riasztása mindenkihez eljuthatott a sajtón keresztül.

Az országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a már korábban kivezényeltek mellett szombaton újabb 700 rendőrt irányított az M1-es sztráda térségébe, hogy közreműködjenek a mentésben.

A helyzetet szombat délután Orbán Viktor miniszterelnök is felmérte a helyszínen, furgonjukkal még egy az autópálya szélén bandukoló fiatal párt is felvettek.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán
A miniszterelnök és a belügyminiszter az M1-esen. A képre kattintva galéria nyílik.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több mint 46 ezer háztartásában szombat estére sem sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást. Az E.ON Zrt. ugyanakkor igyekezett segíteni azoknak, akik az áramszolgáltatás hiánya miatt nem tudták fűteni lakásaikat: az önkormányzatok által kijelölt melegedőhelyeket igénybe vevőket a cég élelemmel és itallal látta el.

A Magyar Vöröskeresztnek összesen kétszáz önkéntese és ötven munkatársa húszezer embernek segített a bajba jutottaknak csütörtök óta.

Az ellenzék a nap folyamán a kormányt bírálta a rendkívüli időjárás nyomán előállt helyzetért.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

A pénteki állapotokról itt olvashat bővebben, a szombati nap összefoglalóját pedig itt olvashatja.