Letépték a kokárdát a magyar gyerekekről Kárpátalján

Vágólapra másolva!
Megdöbbenéssel értesült a nemzetpolitikai államtitkárság, hogy Kárpátalján a Határtalanul! program keretében tanulmányi kirándulásra érkező csoportokat inzultáltak a hétvégén - mondta Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár hétfőn. Az államtitkár szerint az odalátogató gyerekekről letépték a kokárdát, és bár sérülés nem történt, a gyerekek megijedtek.
Vágólapra másolva!

A nemzeti ünnepen Kárpátaljára látogató magyarokról letépték a kokárdát. Az egyik csoport gyerekekből állt, ők nagyon megijedtek, de sérülés nem történt - mondta Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár. Nem fordult még ilyen elő Kárpátalján, hogy magyarokat megtámadjanak, évszázadok óta békésen él együtt több nemzetiség - hangsúlyozta.

Répás Zsuzsanna azt mondta, ezeket a programokat mindig úgy szervezik, hogy van fogadó fél, és amennyire lehet, a biztonságról gondoskodnak. "A határon túli valóságnak ugyanakkor része sajnos, hogy az ott élő magyarokat nemzetiségük miatt valamilyen sérelem éri, és elkerülhetetlen, hogy ez esetleg azokat is érintse, akik odalátogatnak. Ezek az esetek azonban nem jellemzőek, ezek kivételek, ritka alkalmak" - mutatott rá.

A helyettes államtitkár jelezte: a vizsgálat még nem zárult le az ügyben, a főkonzulátussal, illetve a bántalmazást elszenvedőkkel folyamatosan kapcsolatban állnak.