Bajnai összetrombitálná az ellenzéket

Vágólapra másolva!
A múlt héten elfogadott alaptörvény-módosítás elleni közös tiltakozás és az alkotmányosság megvédése érdekében egyeztetésre hívta az ellenzéki pártok vezetőit az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon kedden telefonon hívta fel Mesterházy Attilát, az MSZP és Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint Schiffer Andrást, az LMP országgyűlési képviselőjét, és egyeztetésre hívta őket, hogy együtt dönthessenek arról, hol, mikor, hogyan tiltakoznak az alaptörvény negyedik módosítása ellen.

Emellett Jávor Benedekkel és Szabó Tímeával, a PM társelnökeivel együtt levelet is intéztek az ellenzéki pártok vezetőihez, arra kérve őket: egyetlen, konkrét ügy érdekében függesszék fel versengésüket, tegyék félre szakmai, politikai nézetkülönbségeiket, és haladéktalanul kezdjenek egyeztetést arról, hogyan tiltakoznak közösen az alaptörvény negyedik módosítása ellen, valamint arról, hogyan védik meg az alkotmányosságot.

A Demokratikus Koalíció (DK) és az MSZP is azt tudatta az MTI-vel, hogy jelen lesznek az egyeztetésen, az LMP viszont később ad választ Bajnainak. Molnár Csaba, a DK alelnöke nagyon jó ötletnek tartja Bajnai Gordon ellenzéki egyeztetésre vonatkozó kezdeményezését, és azért is részt vesznek a tárgyalásokon, mert pártjuk a megalakulása óta a széles körű ellenzéki együttműködés híve. Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke szerint minden demokratikus erőnek kötelessége, hogy felhívja a figyelmet a múlt héten elfogadott alkotmánymódosítás jogállamtipró visszásságaira. Heltai László, az LMP szóvivője szerint a párt választmányának ülésén, szerdán dönt arról, hogy részt vesznek-e az ellenzéki egyeztetésen.

A választási szövetség az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a 2014-es választások előtt egy évvel még érthető, hogy a változást akaró erők egymással versengő megoldási javaslatokat kívánnak adni a választóknak, és az is, hogy számos politikai és szakmai nézetkülönbség van közöttük, ám a magyar alkotmányosság sorsa egész biztosan olyan ügy, amikor a vitákat fel kell függeszteni, és együtt kell működnie nemcsak a lehetséges szövetségeseknek, hanem a riválisoknak is.

Az Országgyűlés múlt hétfőn fogadta el az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alkotmány részévé teszi az Alkotmánybíróság által megsemmisített átmeneti rendelkezések nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is.

Az alkotmánymódosítás ellen március 7-én a fővárosi Fidesz-székház udvarára behatolva, két nappal később pedig az Országház melletti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt. A módosítás miatt Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is aggodalmának adott hangot.