Felfüggeszthetik három képviselő mentelmi jogát

Vágólapra másolva!
Egy kormánypárti és két ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek a mentelmi bizottság. Részleteket még nem tudni, csak azt, hogy a határozatok kikerülnek az Országgyűlés honlapjára.
Vágólapra másolva!

Egy kormánypárti és két ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a parlamentnek az Országgyűlés mentelmi bizottsága - mondta Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke a testület keddi, zárt ülése után az MTI-nek. A bizottság a fideszes Tiba István, a szocialista Simon Gábor és a jobbikos Mirkóczki Ádám mentelmi ügyét tárgyalta. Az elnök további részletet nem kívánt elárulni, arra hivatkozva, hogy a határozatok kikerülnek az Országgyűlés honlapjára.

A fideszes Tiba István az MTI megkeresésére elmondta, tavaly áprilisban kerékpározás közben összeütközött egy másik biciklissel, aki olyan szerencsétlenül esett, hogy eltört az egyik ujja, ami nyolc napon túl gyógyuló sérülésnek számít, emiatt szabálysértési eljárás indult ellene. Ez azonban országgyűlési képviselővel szemben csak akkor folytatható le, ha felfüggesztik a politikus mentelmi jogát. A fideszes képviselő kérte a parlament szakbizottságát, hogy javasolja a mentelmi jogának felfüggesztését, mert "ha hibás voltam, akkor természetesen ennek a következményeit vállalni kell". Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő úgy nyilatkozott: mivel zárt ülésen döntött a testület, és a kérdés csak jövő hétfőn kerül az Országgyűlés elé, ezért - a bizottság szokásainak megfelelően - addig nem nyilatkozik az ügyben. A képviselő kedden délután saját Facebook-oldalán mégis közzétette mentelmi ügyének részleteit. Azt írta: "történt még tavaly novemberben, hogy megszületett második kisfiam, Nimród. Annak rendje és módja szerint a gyermekáldás örömére volt egy kis ünneplés itt Budapesten. Hibáztam, amikor másnap kora reggel elindultam, hogy minél hamarabb hazaérjek a családomhoz. Murphy törvénye volt, hogy amint elindultam, azonnal igazoltattak, szondáztattak. Mivel nem aludtam eleget, a szonda még kimutatta az előző napi fogyasztást. Hibámat elismertem, mentelmi jogom felfüggesztését én magam kértem. Ennyi a történet". Az MSZP korábban azt közölte: a Legfőbb Ügyészség egy csaknem öt évvel ezelőtti minisztériumi teljesítésigazolás aláírása miatt kérte a 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkárként dolgozó Simon Gábor kiadását. Akkor azt írták, hogy a Fidesz aljas politikai támadásának tartják a Simon Gábor ellen megindított eljárást.