Stroke lassítja az őssejtbotrány tárgyalását

őssejt-ügy
Vágólapra másolva!
Az ukrán orvos, aki az őssejtbeültetéseket végezte, stroke-ot kapott, ezért fél évvel későbbre napolták az őssejtügy tárgyalását. A perben milliókat fizető, becsapott, gyógyíthatatlan betegekről, abortumokból kinyert őssejtinjekciókról és titkos kezelésekről van szó. Egy híres műgyűjtő, egy közismert plasztikai sebész és még Fásy Ádám műsorvezető is vádlott.
Vágólapra másolva!

A legtöbb vádlotthoz hasonlóan néma maradt az őssejtügy elsőrendű vádlottja is. A szerdai, második tárgyaláson részben emiatt nem jutott előrébb a bíróság: Pákh Imre műgyűjtő ugyanis nem akart vallomást tenni, csak annyit mondott a bírónak, hogy nem érzi magát bűnösnek, és soha nem tett hamis reményekkel kecsegtető ígéreteket betegeknek, mivel a többségükkel nem is találkozott.

A múlt heti első tárgyalás is nagyjából így zajlott: a vádlottak közül lényegében senki nem tartotta magát bűnösnek, senki nem tudott arról, hogy engedély nélküli őssejtkezeléseket végeztek, mindenki átverve érezte magát, és senki nem akart kérdésekre válaszolni.

Az ügyészség összesen kilenc embert vádol az ügyben társtettesként, huszonegy rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással. A vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejtkezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. kaposvári klinikáján, 2007 és 2009 között. A cég abortumokból nyerte ki a szükséges őssejteket, az abortumokat Kaposvár, Nagyatád, Marcali és Siófok kórházainak szülészeteiről kapták. Az őssejteket ezután beinjekciózták a betegekbe, vagy infúzióval adagolták. A jellemzően gyógyíthatatlan betegek, akik állapotuk javulását, gyógyulást reméltek a kezeléstől, változó összegeket fizettek ezért: ötmillió forintot, húszezer eurót, huszonötezer dollárt, részben készpénzben, részben átutalással.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A múlt heti tárgyalás a Fővárosi Törvényszéken

Az IRM Zrt.-nek a vád szerint csak az őssejtek levételére és tárolására volt engedélye, terápiás célra nem használhatták volna fel a sejteket. Újra és újra kértek engedélyt a terápiás felhasználásra, de nem kapták meg, 2007-ben mégis megkezdték a kezeléseket, holott semmilyen ténybeli és tudományos alapja nem volt azok hatásosságának. Ezzel a vádlottak is tisztában voltak a vád szerint, ahogyan azzal is, hogy nincs engedélyük arra, amit csinálnak.

A vádlottak között híres emberek is vannak, például Pákh Imre műgyűjtő, Fásy Ádám műsorvezető, a Fásy Mulató egykori házigazdája, szépségverseny-licencek tulajdonosa és Seffer István kaposvári plasztikai sebész is, valamint egy ukrán orvosprofesszor, Julij Baltajtisz és egy ukrán biológusnő. Az ügyről szóló részletes cikkünket itt találja meg a fontosabb vádlottakról készült portréinkkal együtt.

A tárgyalást végül a klinika egykori főnővérének - aki szintén vádlott - rövid meghallgatása után lezárta a bíró, és szeptember 11-éig elnapolta az ügyet. A tárgyalást azért nem lehetett folytatni, mert a beavatkozásokat végző Baltajtisz beteg: stroke-ot kapott, jelenleg írni sem tud, viszont amint orvosa megengedi, részt akar venni a tárgyalásokon. A bíró abban reménykedik, hogy a vádlott őszig jobban lesz.