Visszaveszik a Műegyetemtől az elkótyavetyélt balatoni szállodát

Vágólapra másolva!
A Heti Válasz információi szerint az állam sem sejti, hogy egy szcientológus vállalkozó által működtetett szállodát készülnek felszámolni azzal, hogy újra visszavesznek egy egymilliárd forint értékű Balaton-parti szállót. A szövevényes ügyben képbe került a Műegyetem, egy szcientológus vállalkozó is.
Vágólapra másolva!

Az Orbán-kabinet várhatóan a jövő szerdai kormányülésen olimpiai központtá nyilvánítja, vagyis visszaveszi a Hotel Uni nevű, 47 szobás balatonfüredi szállodát a hozzá tartozó 85 hajóállásos kikötővel, parkolóval és stranddal együtt - írja a Heti Válasz csütörtökön megjelenő száma.

Az ingatlancsoport ma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez (BME) tartozik, de az intézmény csak vagyonkezelője, a valódi tulajdonos azonban maga az állam. A 2009-ben több mint egymilliárd forint értékűre becsült Uni-komplexum azért kell visszavenni - a lap birtokába került, a nemzeti vagyonkezelő által készített átvilágítási dokumentum szerint -, mert a Műegyetem "olyan súlyú jogsértéseket követett el, hogy az állam nem tehet mást".

Az ügy előzményéhez tartozik, hogy az egyetem 2009-ben hagyta jóvá húsz évre az Uni bérbeadását a Navis Port Kft.- nek. Az Andor György korábbi rektorhelyettes által menedzselt, többkörös eljárás győztesének nettó 16 milliót kellett letennie egy esztendő alatt, majd a további években bő 26-26 milliót. Ha az eredeti kiírás ilyen keretek között indul, a Műegyetem alighanem olyan árversenyt generált volna, hogy a Navis Port Kft. legfeljebb egy lett volna a több tucatnyi licitelő között - állítja a lap.

A cég vezetője Laczkó Péter, aki - a lap szerint - szcientológus, bár a kérdésükre a férfi kikérte magának, hogy a vallási meggyőzősérésről faggassák. Mindenesetre a lap beszámolója szerint a neve szerepel a szcientológus vállalkozások nemzetközi szervezetének (WISE) hazai tagnyilvántartásában.