Már nem katona a tábornokper vádlottja

Vágólapra másolva!
Áder János felmentette szolgálati viszonyából a tábornokok vesztegetési perének első számú vádlottját. Lévai István Attilát első fokon felmentették a vesztegetési ügyben.
Vágólapra másolva!

Megszüntették az úgynevezett tábornokper elsőrendű vádlottjának, az első fokon felmentett Lévai István Attilának a szolgálati viszonyát.
Áder János köztársasági elnök erről szóló határozata a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. E szerint az államfő Hende Csaba honvédelmi miniszter előterjesztésére Lévai István Attila dandártábornok hivatásos szolgálati viszonyát 2013. február 1-jei hatállyal - méltatlanság megállapítása miatt - felmentéssel szüntette meg.

A vesztegetéssel vádolt magas rangú katonák és polgári alkalmazottak büntetőperének vádirata szerint a három dandártábornok - Lévai István Attila első-, Huszti András negyed- és Oláh János tizenhatodrendű vádlott - megegyezett abban, hogy a HM általuk vezetett részlegének - Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal Nemzetközi Igazgatóság, a Védelemgazdasági Főosztály, továbbá a Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság, amely 2005 áprilisától Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatal - különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik nyújtott megrendelések fejében a Honvédelmi Minisztérium által kifizetett összegek egy részét visszakérik.

A vádhatóság szerint az ötletadó az elsőrendű vádlott volt. Az ügyben a Budapesti Katonai Ügyészség 20 gyanúsítottat hallgatott ki, egyikükkel szemben megszüntette a nyomozást, egy tábornok és egy ezredes eljárását pedig elkülönítették. Ebben az ügyben 2012 áprilisában a bíróság már kiszabott jogerős, végrehajtandó szabadságvesztést is, amelyet két elítélt jelenleg is tölt.

Első fokon felmentették őket

Az alapügyben 2011. január 18-án fejezték be a nyomozást, és 2011. március 10-én emeltek vádat 17 emberrel szemben. A bíróság a tárgyalási szakban további két vádlott eljárását különítette el.

A tábornokperben a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa február végén 15 vádlottat - köztük Lévai István Attilát - mentett fel - részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában - a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség fellebbezett.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője azt mondta: az ügyészség mindenben tiszteletben tartja a független magyar bíróságok ítélkező tevékenységét, valamint a jogerős ítéleteket. Hozzátette: az úgynevezett tábornokperrel kapcsolatban az ügyészség a másodfokú eljárásban fejti ki részletes jogi álláspontját.