Pénteken senki ne induljon útnak északon!

Vágólapra másolva!
Hófúvás, hótorlaszok kialakulásának veszélyére figyelmeztet a Magyar Közút, ezért azt kéri, hogy pénteken az ország északi részein ne használják az utakat az autósok. Nagy szél már csütörtökön is lesz. A kormányszóvivő azt mondta, az állami szervek minden tekintetben felkészültek az esetleges katasztrófahelyzetekre.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közút Zrt. arra kéri az autósokat, hogy az északi és északkeleti országrészben senki ne induljon útnak pénteken, mert az előrejelzések szerint ezen a területen hófúvásokra lehet számítani.

A hótorlaszok megszüntetése rendkívül idő- és energiaigényes, eredményesen csak a havazás és a viharos széllökések befejeztével lehet majd fellépni - áll Pécsi Norbert Sándor szóvivő csütörtöki közleményében.

Csütörtökre ismét több megyére adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható jelentős mennyiségű csapadék, az erős szél, illetve hófúvás miatt. Péntekre az erős hófúvás miatt az ország északkeleti csücskére már másodfokú figyelmeztetések is érvényben vannak.

A téma a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón is felmerült. A következő napokban várható időjárással összefüggő esetleges intézkedéseket firtató újságírói kérdésre válaszolva Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta: az állami szervek minden tekintetben felkészültek az esetleges katasztrófahelyzetekre. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató hozzátette: péntek éjfélig áll rendelkezésre meteorológiai előrejelzés, amely alapján a csütörtök délutáni órákban figyelmeztetést adtak ki a várható viharos szél, illetve hófúvás miatt.