Orbán: Nem lehetett gyorsabban menteni

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a múlt heti rendkívüli időjárási és közlekedési körülmények között nem lehetett gyorsabban kimenteni az utakon rekedt embereket, és hasonló körülmények között máskor sem lesz lehetséges. A bajt inkább meg kell előzni, úgy, hogy az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal.
Vágólapra másolva!

A mentés első számú célja megvalósult, az emberi élet biztonságát garantálták, és az állapotokhoz képest a vagyoni kár is elfogadható mértékű volt - mondta a múlt heti rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet elhárításáról Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

A kormányfő szerint ha legközelebb ismét száz kilométer per órás szél lenne, újra többméteres hófalak jönnének létre, és több kilométer hosszan torlódnának fel a gépkocsik a sztrádán, akkor sem tudnák - mert emberileg nem lehetséges - gyorsabban kimenteni az embereket, mint a múlt héten. "Nincs olyan technológia, amellyel ilyen időjárási körülmények között, ilyen hosszú kocsisorból hamarabb lehetne kimenteni az embereket" - jelentette ki a kormányfő.

A bajt egy módon lehet megelőzni, ha az emberek józan megfontolás alapján együttműködnek a hatóságokkal - mondta Orbán Viktor. Ha felmentünk a sztrádára, onnantól kezdve a jóisten kezében vagyunk, hogy beleszorulunk-e egy ilyen helyzetbe, vagy pedig időben sikerül lemenni".

A miniszterelnök szavai szerint a mentésben részt vevők ragyogó munkát végeztek, és emberiességből is jelesre vizsgáztak.