Eltemették Cipőt

2013.03.22. 16:46

Több ezren kísérték utolsó útjára Bódi Lászlót, Cipőt, a Republic együttes alapítóját a kistarcsai temetőben.

Eltemették Bódi László Cipőt. A 47 éves korában, március 11-én elhunyt énekes, dalszerző, szövegíró emlékét a ravatalánál, gyászoló családja előtt zenész- és pályatársai, barátai idézték fel, köztük Boros Csaba, a Republic tagja, Bródy János dalszerző-előadóművész, Antall István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kiemelt szerkesztője, valamint Thürmer Gyula politikus, a Munkáspárt elnöke.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

"A magyar rockzene háborgó tengerén különleges sziget voltál, amelyen sokan találtak vigaszt és menedéket költészetbe forduló szövegeid segítségével" - fogalmazott Bródy János. Mint felidézte, harminc évvel ezelőtt, a fiatal költők sárvári táborában ismerte meg Cipőt, aki ott lejátszotta neki zongorán néhány dalát. "Ösztönös tehetség volt, aki szerette volna magát megmutatni. Elérte céljait, a Republic első nagylemeze után már nem volt kétség, hogy megtalálta azt a formát és csapatot, amelyben otthon érezhette magát." 


Bródy János kitért arra, hogy Cipő nehezen tudta elviselni a világgal együtt járó rosszindulatot és gyűlölködést, és azt gondolta, hogy a dalok segítenek ebben. "Igazad volt. Emberek millióinak lelkében keltettél rezonanciát dalaiddal. Maradandó műveket alkottál, ahogyan a nagy és korszakos művészek szoktak" - fogalmazott a zenész.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A képre kattintva galéria nyílik!

A Republic zenekar nevében Boros Csaba basszusgitáros Anatole France-t idézve arról beszélt, hogy a jövő csupa múltból áll. "Ha így van, a jövőben az általa írt dalokat és szövegeket adjuk tovább gyerekeinknek, hogy majd ők is továbbadhassák, és így Cipő munkássága sokáig élhet tovább" - emelte ki Boros Csaba. Cipő barátja, Antall István, az MTVA rádiós szerkesztője azt mondta, Cipő színpadi jelenléte a személyes gesztusaival volt teljes. "Frontember voltál, lövészárkok és elvakult indulatok nélkül, miközben minden szavad telibe talált. Ugyanolyan természetes és közvetlen voltál magán- és színpadi emberként, a mi nyelvünket beszélted, a mi szavainkat ismerted, a mi dalainkat írtad, a mi érzéseinket mondtad, a mi életünket haltad. Szövegírók között egy költő" - tette hozzá Antall István. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke elmondta: Cipő kérte, hogy legyen ott a sírjánál. "Megtiszteltél barátságoddal, büszke voltam rá. Ez nem a nyilvánosságra tartozott, kettőnknek szólt. Egy másik világról álmodtál, amelyben nem a pénz számít, hanem a munka, a tisztesség, a szolidaritás, a becsület a nagyobb érték" - hangsúlyozta a politikus. A temetésen ott volt mások mellett Halász Judit, Koncz Zsuzsa, Balázs Fecó, Leskovics Gábor, Charlie, Szigeti Ferenc, D. Nagy Lajos és Benkő László, valamint Horváth Csaba szocialista politikus.